Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Premia Properties: Η πρόβλεψη για ενισχυμένα έσοδα και το ζήτημα του free float

Σταθερή ανάπτυξη και κεφαλαιοποίηση των επενδύσεων της το επόμενο διάστημα αναμένει η ΑΕΕΑΠ. Ενίσχυση στον τομέα των logistics με απόκτηση ακινήτων της ΝΟΕ και διαπραγματεύσεις για νέα projects.

Premia Properties: Η πρόβλεψη για ενισχυμένα έσοδα και το ζήτημα του free float

Ενίσχυση μεγεθών στο β’ εξάμηνο του 2024 αναμένει η Premia Properties από την έναρξη εκμετάλλευσης τόσο της μετατροπής του Athens Heart σε κτίριο σύγχρονων γραφείων πιστοποιημένων κατά Leed και μισθωμένων στην ΑΑΔΕ, όσο και από το συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών στην Ξάνθη.

Τα ετησιοποιημένα έσοδα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις ανέρχονται σε 4,6 εκατ. ευρώ και 400 χιλ. ευρώ αντιστοίχως, όπως ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Κώστας Μαρκάζος, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

Ο ίδιος ανάφερε πως δεν υπάρχει σήμερα ενοίκιο για LEED πιστοποιημένο κτίριο στο επίπεδο του συμβολαίου που εξασφάλισε η ΑΑΔΕ (15 ευρώ ανά τ.μ.), σημειώνοντας ότι σειρά παραγόντων συντέλεσαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα, διατηρώντας ταυτόχρονα και το yield απόδοσης στο επίπεδο που επιδιώκει η ΑΕΕΑΠ.

Σημειώνεται ότι το όλο project (επένδυση 60 εκατ. ευρώ) έχει χρηματοδοτηθεί και από χαμηλότοκα δάνεια ύψους 20 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ. 

Το έργο παραδίδεται άμεσα και νωρίτερα από το συμβατικό χρόνο, καθώς ολοκληρώθηκε μέσα σε 11 μήνες, με όλους τους συνεργάτες να ανταποκρίνονται υποδειγματικά.

Επίσης η παράδοση του συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών στην Ξάνθη (όπου διαθέτει στο ισόγειο και άγκυρα-μισθωτή σούπερ μάρκετ), αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο ένα ενδιαφέρον επενδυτικό project, που θα κινητοποιήσει κεφάλαια της ΑΕΕΑΠ τα επόμενα χρόνια. Ήδη, η εταιρεία έχει δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο αντίστοιχων αναπτύξεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα ενώ σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί από τις πιο «hot» τάσεις πανευρωπαϊκά. Σημείωσε δε πως η Premia ενδιαφέρεται για την κατηγορία των serviced apartments, αλλά δεν βρίσκει προς το παρόν αξία στην κατηγορία των καθαρόαιμων οικιστικών projects.

Στο πλαίσιο της Γ.Σ. των μετόχων της εισηγμένης εγκρίθηκε επίσης και η απόκτηση ακινήτων Logistics στον Ασπρόπρυγο (10000 τμ και 4500 τμ) που ανήκουν σε μέτοχο της εταιρείας (Η. Τσίκλος- ΝΟΕ), γεγονός που μεγεθύνει το αποτύπωμα της εταιρείας στον τομέα των αποθηκών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις τόσο για νέες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων και logistics, καθώς και στον τομέα των βιομηχανικών και αγροτικών εκτάσεων, στο πλαίσιο συνέργειας με την Ελληνικά Οινοποιεία, όπου βασικός μέτοχος είναι η Sterner Stenhus, που ελέγχει πλειοψηφικά και την Premia Properties.

Διασπορά και ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ

Ο κ. Μαρκάζος επεσήμανε πως οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας θέλουν να διευρύνουν το free float της εταιρείας (το οποίο ούτως ή άλλως κυμαίνεται σήμερα στο 21%, άρα κοντά στις απαιτήσεις της Ε.Κ. για διασπορά 25%).

Σημείωσε βεβαίως πως οι εταιρείες του κλάδου, παρά τη διαρκή ανάπτυξη τους στην ελληνική αγορά, διαπραγματεύονται με σοβαρό discount για διάφορους λόγους, που ξεπερνούν τις επιχειρησιακές ικανότητες του εκάστοτε management.

«Ο πληθωρισμός που επιβαρύνει τις επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, η συγκυρία που αποθαρρύνει τα συντηρητικά κεφάλαια να επενδύσουν, το μικρό μέγεθος των εγχώριων εταιρειών αλλά και η νοοτροπία των μικροεπενδυτών, που δεν αντιλαμβάνεται πως οι ΑΕΕΑΠ αποδίδουν ως σταθερού εισοδήματος επενδύσεις, έχουν δημιουργήσει μια αναντίστοιχη εικόνα».

Τέλος σημειώνεται πως αποφασίστηκε η διανομή δωρεάν μετοχών στα στελέχη (νέες μετοχές από κεφαλαιοποίηση αποθεματικών) στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος ανταμοιβής (200.000 νέες μετοχές έως το 2,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, συνδεδεμένο με στόχους ανάπτυξης τους GAV και του NAV της εταιρείας, το οποίο ενδέχεται να συμβάλει και στη διεύρυνση της διασποράς.

Τέλος η Γ.Σ. ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v