Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται κύμα εξαγορών από τις εισηγμένες πληροφορικής

Τι επιδιώκει κάθε επιχείρηση και γιατί. Οι κινήσεις Unisystems (Quest), Profile, Ideal, Space Hellas, Q&R, Performance Technologies. Τι πυροδότησαν οι εξαγορές των μεγάλων ομίλων του κλάδου.

Ερχεται κύμα εξαγορών από τις εισηγμένες πληροφορικής

Εντείνονται οι προσπάθειες των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής να προχωρήσουν σε εξαγορές άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, προκειμένου όχι μόνο να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη αλλά και να παίξουν ενεργό ρόλο σε μια εγχώρια αγορά που αναπτύσσεται και συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερους «παίκτες».

«Διαπιστώνουμε ότι οι καλοί πελάτες του ιδιωτικού τομέα ζητούν ολοένα και περισσότερο να καλύψουν την πορεία ψηφιοποίησης των εργασιών τους μέσα από λιγότερες εταιρείες, οι οποίες ωστόσο με τη σειρά τους θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα των αναγκών των πελατών τους. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, οι εξαγορές επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα χρήσιμες», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς που δραστηριοποιείται στον χώρο του integration.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού (business software) δημιουργήθηκαν μέσα από μπαράζ εξαγορών τρεις κυρίαρχοι όμιλοι -Epsilon Net, Entersoft και SoftOne-, με την πρώτη να συμμαχεί με την Εθνική Τράπεζα και τον κολοσσό της General Atlantic και τις άλλες δύο να ελέγχονται πλέον από τους ίδιους βασικούς μετόχους. Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις των CEO και των τριών αυτών εταιρειών, κάθε μία έχει ως στρατηγική τη συνέχιση των εξαγορών άλλων επιχειρήσεων.

Για επιλεκτικές εξαγορές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κάθετες αγορές λογισμικού, έχει αναφερθεί και η Unisystems, θυγατρική εταιρεία της εισηγμένης Quest Holdings.

Ένας από τους τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης της Profile κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Χαράλαμπο Στασινόπουλο, είναι η εξαγορά εταιρειών στο εξωτερικό, με τη διοίκηση της εισηγμένης να έχει προχωρήσει σε σειρά επαφών προς αυτή την κατεύθυνση. Στρατηγική του Ομίλου είναι η εξαγορά να γίνει σε γεωγραφικές περιοχές όπου η εισηγμένη εταιρεία δεν έχει παρουσία (π.χ. ισπανόφωνες χώρες, Γερμανία, κ.λπ.), ή/και σε εταιρείες που έχουν συμπληρωματικές λύσεις με αυτές της Prοfile.

Ο όμιλος Ideal κατέχει σημαντική θέση στον κλάδο της πληροφορικής, με τον πρόεδρο της εισηγμένης Λάμπρο Παπακωνσταντίνου να επισημαίνει ότι αν το σχήμα των επιχειρήσεων πληροφορικής που κατέχει σήμερα η εταιρεία του ήταν εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τότε θα ήταν το μεγαλύτερο από πλευράς κύκλου εργασιών και το δεύτερο από πλευράς EBITDA. Αυτή την περίοδο, η Ideal έχει -μεταξύ άλλων- εμβαθύνει τις συζητήσεις της με δύο εταιρείες από τον κλάδο της πληροφορικής και γενικότερα εστιάζει το ενδιαφέρον της σε τομείς όπως το cyber security, το cloud και το λογισμικό, δημιουργώντας συνέργειες, προσθέτοντας προσφερόμενες λύσεις και υπηρεσίες και εξυπηρετώντας ένα πολύ μεγάλο φάσμα των αναγκών των πελατών.

Το ενδιαφέρον της για εξαγορές έχει εκδηλώσει και η Space Hellas. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Σπύρο Μανωλόπουλο, στρατηγική της Space Hellas δεν είναι μόνο η εκμετάλλευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά παράλληλα η δημιουργία προϋποθέσεων έτσι ώστε η ανάπτυξη των επόμενων ετών να είναι διατηρήσιμη και μετά την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων κοινοτικών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, εστιάζει -μεταξύ άλλων- στην περαιτέρω διείσδυση του ομίλου στο μέτωπο του λογισμικού, στην επέκτασή της στο εξωτερικό, αλλά και στο λανσάρισμα στην αγορά οκτώ νέων προϊόντων λογισμικού που έχουν αναπτυχθεί από τον ίδιο τον όμιλο.

Η Q&R προτίθεται να διαθέσει 19 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Παναγιώτη Πασχαλάκη να έχει δηλώσει πως οι επαφές με άλλες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει (αφορούν την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού), και με την εισηγμένη να εστιάζει σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cyber security και το fintech.

O Διονύσης Χιντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της Performance Technologies, επιβεβαίωσε τον στόχο της εταιρείας του για την απόκτηση άλλων επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως υπάρχουν ενδιαφέροντα σχήματα προς εξαγορά, με την εισηγμένη να εστιάζει το ενδιαφέρον της στους τομείς του security και του software development, με στόχο την πρόσβαση σε συμπληρωματικές λύσεις με τις δικές της.

Τη διάθεσή της να προχωρήσει σε εξαγορές έχει δηλώσει επίσης κατά καιρούς και η Real Consulting.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v