Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brite Solar: Ελληνική startup βρήκε θέση σε κλειστό ευρωπαϊκό κλαμπ

Η ταχεία ανάπτυξη και τα προϊόντα που αναπτύσσει την έβαλαν στο «στόχαστρο» της ΕΕ. Εντάχθηκε στο EIC Scaling Club που έχει στόχο να δημιουργήσει «μονόκερους». Ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Brite Solar: Ελληνική startup βρήκε θέση σε κλειστό ευρωπαϊκό κλαμπ

Το ελληνικό οικοσύστημα συνεχίζει την πετυχημένη του πορεία στην παγκόσμια startup σκηνή με τις διακρίσεις των ελληνικών εταιρειών να αποτυπώνονται σε αυξημένες χρηματοδοτήσεις.

Αυτή τη φορά η επιβράβευση ήρθε για την ελληνική Brite Solar η οποία επιλέχθηκε από την ΕΕ για το Scaling Club του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), μια πρωτοβουλία της ΕΕ που στοχεύει να κάνει, τουλάχιστον ένα στα πέντε μέλη της, εταιρείες που θα ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ. δολάρια.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία ξεκίνησε τα πρώτα βήματά της το 2009 έχοντας ιδρυτή τον δρα Νίκο Κανόπουλο και στόχο την ανάπτυξη ενός νέου τύπου φωτοβολταϊκού πάνελ προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις των καλλιεργειών στα θερμοκήπια, αλλά και στις ανοιχτού τύπου καλλιέργειες. Το ηλιακό γυαλί Brite αποδίδει ενεργειακά αυτόνομη λειτουργία και εξοικονόμηση νερού.

Η startup είναι η μοναδική εταιρεία από την Ελλάδα που μαζί με άλλες 64 απ’ όλη την Ευρώπη, επιλέχθηκε για να λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος για το Green Deal, για μια «πράσινη» Ευρώπη έως το 2050.

Η χρηματοδότηση ήταν της Σειράς Α, ύψους 8,6 εκατ. ευρώ, του επενδυτικού προγράμματος της Brite Solar, με lead investor τη New Energy Partners. Συμμετείχαν, επίσης, το European Innovation Council (EIC) και οι Brace 4 Impact και Deep Capital Group. Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη χρηματοδότησή της η ελληνική startup εξετάζει να «σηκώσει» και νέα κεφάλαια.

Ξεκινά το εργοστάσιο στην Πάτρα

Παράλληλα αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους να ξεκινήσει η λειτουργία μονάδας της εταιρείας, παραγωγής αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων, στην Πάτρα. Στη μονάδα αυτή τα νέα αγροφωτοβολταϊκά θα παράγονται  από τις αρχές του 2025.

Η σύνθεση των πάνελ προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες κάθε περιοχής και καλλιέργειας. Τα σύγχρονα αγροφωτοβολταϊκά έχουν πολλαπλά οφέλη για τις καλλιέργειες και συγκεκριμένα:

  • Βοηθούν στην ταχύτερη και αποδοτικότερη ανάπτυξη των φυτών.
  • Προστατεύουν τις καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες.
  • Μειώνουν την κατανάλωση νερού και παράγουν ενέργεια.

Το εργοστάσιο της Πάτρας είναι μία επένδυση εννέα εκατομμυρίων ευρώ και θα απασχολεί εξήντα εργαζόμενους. Τα προϊόντα του θα πωληθούν καταρχάς στην Κύπρο -όπου η Brite Solar «τρέχει» 40 πρότζεκτ- αλλά και σε Ινδία και ΗΠΑ.

Ήδη η Brite έχει παρουσία σε διάφορες καλλιέργειες σε Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Σιγκαπούρη και Ινδονησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v