Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Οι «κυνηγοί» και τα «θηράματα» στις εξαγορές

Οι διοικήσεις των εισηγμένων δηλώνουν πρόθυμες να αποκτήσουν άλλες επιχειρήσεις. Υπάρχουν όμως, και αυτές που μπορεί να πωληθούν σε τρίτους. Πώς βλέπουν οι αναλυτές τις μετοχές του κλάδου.

Πληροφορική: Οι «κυνηγοί» και τα «θηράματα» στις εξαγορές

«Ακούτε πολύ συχνά διοικήσεις εισηγμένων ομίλων να δηλώνουν πως πέρα από την οργανική ανάπτυξη έχουν στο μυαλό τους και τις εξαγορές, αλλά ποτέ δεν τις ακούτε να προβάλλουν, ή έστω να παραδέχονται, ότι θα εξέταζαν και το ενδεχόμενο πώλησης των εταιρειών τους από τη στιγμή που θα προέκυπτε κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Αυτή η γενικόλογη διαπίστωση ταίριαξε γάντι τόσο σε όσα συνέβησαν φέτος στο χώρο της πληροφορικής (π.χ. πώληση Entersoft, προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στην Epsilon Net), όσο και σε εκείνα που πολύ πιθανόν να συμβούν το 2025. Θεωρώ λοιπόν αρκετά πιθανό ότι την επόμενη χρονιά δεν θα δούμε μόνο τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής να εξαγοράζουν άλλες, αλλά και ορισμένες από αυτές να εξαγοράζονται από τρίτους».

Με αυτό τον χαρακτηριστικό τρόπο περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση γνωστό στέλεχος του κλάδου, υποστηρίζοντας πως η επόμενη χρονιά θα αποτελέσει περίοδο που συμφέρει τόσο τους αγοραστές, όσο και τους πωλητές να εμπλακούν σε deals.

Κίνητρα για deals

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν πολλά και διαφορετικά κίνητρα για deals, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Ο πολύ μεγάλος όγκος εργασιών και οι υψηλές κερδοφορίες που έχουν «κλειδώσει» οι εταιρείες πληροφορικής για την επόμενη διετία-τριετία.
  • Η πρόθεση των εταιρειών μέσα από την πολιτική των εξαγορών να διευρύνουν την γκάμα των προσφερόμενων λύσεών τους και να εκμεταλλευθούν συνέργειες.
  • Η εξασφάλιση πρόσθετων πηγών κερδοφορίας που θα συμβάλλουν στη διατήρηση πολύ ικανοποιητικών επιδόσεων ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την άλλη πλευρά, οι πωλητές βλέπουν πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις των εταιρειών πληροφορικής είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα θεωρούν πως θα μπορούσαν να ανεβούν περαιτέρω το 2025. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να πουλήσουν.

Επίσης, κάποιοι ιδιοκτήτες εταιρειών δεν έχουν διάδοχη κατάσταση, ή φοβούνται τον αυξημένο ανταγωνισμό που θα προκύψει από τη διείσδυση μεγαλύτερων ομίλων. «Μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο κάποια ή κάποιες από τις εταιρείες που σήμερα λένε πως αναζητούν εξαγορές, εξαγοραστούν οι ίδιες» καταλήγει ο ίδιος παράγοντας της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι περισσότεροι από τους βασικούς μετόχους εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής με τους οποίους έχει επικοινωνήσει το Euro2day.gr, θεωρούν πως οι μετοχές τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι υποτιμημένες με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη τους και τις προοπτικές τους.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της Profile Χαράλαμπου Στασινόπουλου, ο οποίος συχνά έχει επισημάνει ότι η εταιρεία του τελεί υπό διαπραγμάτευση με πολύ πιο ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, ενώ αρκετοί άλλοι -αν και παραδέχονται πως κάθε επιχείρηση πληροφορικής αποτελεί μια ξεχωριστή υπόθεση- καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, κάνοντας συγκρίσεις με τους δείκτες που προέκυψαν από τις τιμές των δημόσιων προτάσεων στην Epsilon Net και στην Entersoft.

Από την πλευρά τους, χρηματιστηριακοί αναλυτές -αν και δεν πιστεύουν πως μπορούν να προκύψουν ξανά μετοχές του κλάδου που θα δεκαπλασιάσουν τις τιμές τους μέσα σε λίγα χρόνια (όπως έγινε στις περιπτώσεις των Epsilon Net και Entersoft)- εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου, καθώς οι ελληνικές εταιρείες έχουν σαφείς προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας τους και διαπραγματεύονται «φτηνότερα» σε σχέση με το εξωτερικό χωρίς να διατρέχουν τον ίδιο βαθμό κινδύνου.

Σύμφωνα με αυτούς, το χρηματιστηριακό «στοίχημα» των μετοχών του κλάδου είναι να μεγαλώσουν περαιτέρω προκειμένου να μπορούν να μπουν ευκολότερα στο στόχαστρο των θεσμικών χαρτοφυλακίων (όπως σε μεγάλο βαθμό έχει επιτύχει η Profile εδώ και χρόνια), αρχικά των ελληνικών και στη συνέχεια των ξένων.

Ήδη μέσα στο 2024 είδαμε τη μετάταξη της Performance Technology από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, ενώ θέμα χρόνου είναι να δούμε το ίδιο και στην περίπτωση της Real Consulting. Είδαμε επίσης την τοποθέτηση εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων στην Q&R, καθώς και μια δυνατότητα έκδοσης ενός μεγάλου μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου από την Ίλυδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v