Σε κατώτερα επίπεδα έναντι της προηγούμενης ρυθμιστικής περιόδου και αρκετά χαμηλότερα από το αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ, «κλείδωσε» τελικά το WACC του Διαχειριστή για το διάστημα 2025-2028.
Σε μια απόφαση που δείχνει αυστηροποίηση εκ μέρους του Ρυθμιστή, καθώς κρίνει ότι οι επιδόσεις του ΔΕΔΔΗΕ δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που αυτός θέτει, ο βασικός συντελεστής για τον υπολογισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του θα κινηθεί μεσοσταθμικά για την τετραετία στο 6,95% έναντι του 8,2% που είχε προτείνει ο ίδιος.
Κατά έτος, το WAAC διαμορφώνεται σε 7,05% το 2025, μειώνεται στο 7% για το 2026, υποχωρεί περαιτέρω στο 6,89% για το 2027 και κλείνει στο 6,84% κατά το 2028 (τελευταίο έτος της νέας ρυθμιστικής περιόδου).
Ταυτόχρονα, η ΡΑΕΕΥ ενέκρινε τις παραμέτρους που καθορίζουν τον μηχανισμό κινήτρου του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες δικτύου, προχωρώντας σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλεπόμενων ετήσιων στόχων που προέβλεπε η εταιρεία στην τελευταία της εισήγηση.
Η μείωση των απωλειών δικτύου και τα «έξυπνα» ρολόγια
Κεντρικό ρόλο στο σκεπτικό της Αρχής έπαιξε η αναμενόμενη ενίσχυση της διείσδυσης των ψηφιακών «ρολογιών» τα επόμενα χρόνια, γεγονός που λογικά θα επιτρέψει να περιοριστούν οι ρευματοκλοπές, δηλαδή οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που «χάνονται» στο δίκτυο διανομής δίχως να τιμολογούνται.
Στη λογική αυτή, απαιτεί από τον ΔΕΔΔΗΕ να βελτιώσει τις επιδόσεις του, προκειμένου οι απώλειες δικτύου να περιοριστούν στα επίπεδα του 10,5% για το 2025 και να αποκλιμακωθούν σταδιακά μέχρι το 8,5% για το 2028. Είναι στόχοι αρκετά υψηλότεροι από τις δικές του προβλέψεις.
Σύμφωνα με την εισήγηση του ίδιου του Διαχειριστή, το 2025 οι συνολικές του απώλειες θα κινηθούν στο 11,08%, ενώ του χρόνου θα πέσουν στο 10,8%. Κατά το 2027, η πρόβλεψή του ήταν ότι οι απώλειες δικτύου θα αποκλιμακωθούν στο 10,53%, για να υποχωρήσουν το 2028 στο 10,27%.
Αλλαγές σε «πέναλτι» και bonus
Τροποποίηση επί το αυστηρότερο έχουμε και ως προς τον υπολογισμό του «πέναλτι» που θα ισχύει σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων για τις απώλειες δικτύου, όπως και του bonus στην περίπτωση που ο ΔΕΔΔΗΕ πετυχαίνει επίδοση κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα. Κατά την πρώτη ρυθμιστική περίοδο και τα δύο ποσά είχαν καθοριστεί στα 6 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στην περίπτωση δηλαδή που ο Διαχειριστής έπιανε τους ετήσιους στόχους μείωσης των ρευματοκλοπών, θα εισέπραττε πρόσθετη αποζημίωση, ύψους 6 εκατ. ευρώ, και αντιστρόφως, αν δεν τους πετύχαινε, θα επιβαρυνόταν με «πέναλτι» 6 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι για όλη την προηγούμενη τετραετή περίοδο δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι, ο Διαχειριστής επιβαρύνθηκε με 6 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στη νέα μεθοδολογία που ενέκρινε ο Ρυθμιστής τα δύο ποσά παύουν να καθορίζονται με ένα πάγιο νούμερο, παρά θα υπολογίζονται στο εξής ως ποσοστά επί της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του Διαχειριστή. Το μοντέλο γίνεται αυστηρότερο και το μεν «πέναλτι» καθορίζεται ελαφρώς πάνω από το 1% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης, ενώ το bonus προβλέπεται λίγο χαμηλότερα από το 1%.