Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Εξαιρετικά θετικά σημεία στις ανακοινώσεις του προέδρου της Κομισιόν

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι θέσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαξίμου: Εξαιρετικά θετικά σημεία στις ανακοινώσεις του προέδρου της Κομισιόν
Εξαιρετικά θετικά σημεία, που μπορεί να σηματοδοτήσουν μία νέα ευρωπαϊκή ατζέντα, περιείχε η ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την αποτίμηση που κάνουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επισημαίνουν ότι οι θέσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι αυτές οι θέσεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες κατά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και μάλιστα πρέπει να αποτελέσουν και αντικείμενο κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ειδικότερα τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε», την ανακοίνωση για τον διπλασιασμό των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και την αναφορά του στην ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ως εξίσου σημαντική αποτιμάται η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη προτεραιότητά της την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ιδίως της νεολαίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις αναφορές του προέδρου της Κομισιόν στην ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ενισχύεται ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της ΕΕ με ορισμό υπουργού Εξωτερικών της Ένωσης και προώθηση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Συρία.

«Οι παραπάνω θέσεις, που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τη Διακήρυξη των Αθηνών, που συνυπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι Μεσογειακές Χώρες της ΕΕ, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα», σημειώνει η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v