Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο δεκάλογος της Πρόνοιας στα Χανιά και η υπηρεσία άμεσης δράσης για αστέγους

Δράσεις και δομές που απευθύνονται κυρίως σε ευάλωτες κοινωνικές δομές υλοποιεί ο Δήμος Χανίων.

Ο δεκάλογος της Πρόνοιας στα Χανιά και η υπηρεσία άμεσης δράσης για αστέγους

Δέκα δράσεις με αντίστοιχες δομές συμπεριλαμβάνονται στο πλέγμα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου Χανίων που υλοποιεί ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας. Δράσεις και δομές που απευθύνονται κυρίως σε ευάλωτες κοινωνικές δομές καλύπτοντας ανάγκες που αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες, αστέγους, απόρους, Ρομά, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, παραμελημένους και κακοποιημένους ανηλίκους, ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Για κάθε μια από τις δέκα δομές υπάρχει η ανάλογη κοινωνική υπηρεσία και οι κατάλληλοι χώροι, ενώ η εξυπηρέτηση των ωφελουμένων είναι διαρκής.

Η συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας, η εργασιακή συμβουλευτική, η ένταξη σε κοινωνικά προγράμματα, η παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η καταβολή επιδομάτων, η ανάπτυξη ειδικών δράσεων -κυρίως για ΑμΕΑ-, η εκπαίδευση, η παροχή κοινωνικών τιμολογίων, αποτελούν τους βασικούς άξονες των παροχών των συγκεκριμένων δομών.

«Οι ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας αυξάνονται συνεχώς. Η στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων είναι καθήκον και των τοπικών κοινωνιών. Έχουμε δημιουργήσει αυτό το πλέγμα των δομών με στόχο να βοηθούμε συνανθρώπους μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Ελευθερία Αλιφιεράκη.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Αλιφιεράκη στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ομάδα αποτελούμενη από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγο θα βρίσκεται στους δρόμους των Χανιών, με στόχο τον εντοπισμό, την καταγραφή και την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα θα παρέχονται οι εξής υπηρεσίες

Καταγραφή των αναγκών των πολιτών.

Υποστήριξη με είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής.

Ενημέρωση και διασύνδεση με τις διαθέσιμες Κοινωνικές Υπηρεσίες και δομές της πόλης.

Ενημέρωση και παραπομπή πολιτών στο Νυκτερινό Καταφύγιο Αστέγων.

Παραπομπή σε Πρωτοβάθμιες δομές Υγείας.

Εντοπισμός και προσέγγιση αστέγων στους δρόμους της πόλης.

Το πλέγμα των δομών πρόνοιας «συμπληρώνεται» από το κοινωνικό παντοπωλείο, με περίπου 500 ωφελούμενες οικογένειες της πόλης των Χανίων, ενώ στο πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας (ΤΕΒΑ) οι ωφελούμενες οικογένειες είναι περίπου 1.500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v