Πέθανε ο ηθοποιός Θάνος Γραμμένος

Ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του στις ταινίες «Αναπαράσταση», «Ο θίασος», «Μέρες του ‘36» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Τα Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη, «Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου αλλά και το «Βαλκανιζατέρ», του Σωτήρη Γκορίτσα.

Πέθανε ο ηθοποιός Θάνος Γραμμένος

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο ηθοποιός και σκηνθέτης Θάνος Γραμμένος, ο οποίος συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες του παλιού και του νέου ελληνικού κινηματογράφου και σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις. 

Ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του στις ταινίες «Αναπαράσταση», «Ο θίασος», «Μέρες του ‘36» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Τα Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη, «Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου αλλά και το «Βαλκανιζατέρ», του Σωτήρη Γκορίτσα.

Στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο τον είδαμε μεταξύ άλλων στις ταινίες «Υπολοχαγός Νατάσα», «Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλληκάρι», «Υπόθεση Πολκ».

Ο Θάνος Γραμμένος γεννήθηκε 1927 στο Αγρίνιο και σπούδασε στις δραματικές σχολές Σωκράτη Καραντινού και Εθνικού Θεάτρου.

Ο Θάνος Γραμμένος, πρώτος από δεξιά, με τον Μάνο Κατράκη και τον Γιώργο Βρασιβανόπουλο σε ηχογράφηση ραδιοφωνικού θεάτρου
Ο Θάνος Γραμμένος, πρώτος από δεξιά, με τον Μάνο Κατράκη και τον Γιώργο Βρασιβανόπουλο σε ηχογράφηση ραδιοφωνικού θεάτρου

Ήταν συνιδρυτής του συνεταιρικού θιάσου του Σ.Ε.Η. Άρμα Θεάτρου, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στον κινηματογράφο και το 1968 σκηνοθέτησε περιστασιακά και στο θέατρο.

Επίσης δημοσιογράφησε στο λογοτεχνικό περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης, όπου έγραψε κριτική θεάτρου και κινηματογράφου.

Το 1974 ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία Θυμάρι.

Φιλμογραφία

45m² (2010)
Ταξίδι στη Μυτιλήνη (2010)
Το πέρασμα (2006)
Ο τελευταίος Ταμπάκος (2001)
Το καναρινί ποδήλατο (1999) [Σιούτης]
Μιρουπάφσιμ (1997)
Βαλκανιζατέρ (1996)
Προς την ελευθερία (1996)
Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995)
Παράθυρο στη δύση (1994) [μπαρμπα-Κόλας (Νικόλας)]
Ο δραπέτης (1991)
Ο Τζώνυς Κελν κυρία μου (1991)
Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης (1991)
Ο Παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι (1987)
Τα παιδιά της Χελιδόνας (1987)
Ανταύγειες πάθους (1987)
Παράξενη συνάντηση (1986) [Γεράσιμος]
Εν πλω (1985) [Μαρίνος]
Πέτρινα χρόνια (1985)[πολιτικός κρατούμενος]
Προσοχή, κίνδυνος! (1983)
Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί (1981)
Μεγαλεξανδρος (1980)
Η καγκελόπορτα (1978)
Υπόθεση Πολκ (1978)
Οι κυνηγοί (1977)
Ο θίασος (1975)
Ψυχή και σάρκα (1974)
Μοντέλο (1974)
Τα χρώματα της ίριδος (1974)
Με φόβο και πάθος (1972)
Μέρες του `36 (1972) [αδελφός του κατάδικου]
Αγάπησα μια… πολυθρόνα (1971)
Αναπαράσταση (1970) [Γιώργης]
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)
Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)
Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)
Η νεράιδα και το παληκάρι (1969)
Το… θύμα (1969)
Ο παλληκαράς (1961)
Είμαι αθώος (1960)
Μαρία Πενταγιώτισσα (1957)
Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, στις 2μ.μ στο κοιμητήριο του Χολαργού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus