Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες ζημιές και στη Δυτ. Μακεδονία από την κακοκαιρία

Μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες σε Πρέσπες και Κοζάνη από το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας. Προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης λόγω πτώσης δέντρων.

Μεγάλες ζημιές και στη Δυτ. Μακεδονία από την κακοκαιρία

Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, σε αντλιοστάσια, ποιμνιοστάσια και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, προξένησε η χθεσινοβραδινή καταιγίδα, που χτύπησε και τη Δυτική Μακεδονία. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, παρότι έπεσαν δένδρα σε πλατείες, σε δρόμους, σε σπίτια και σε σχολεία.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, σε 25 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν τα ειδικά συνεργεία της για να κόψουν δένδρα που είχαν πέσει σε καλώδια της ΔEH ή σε σπίτια και προαύλια σχολείων.

Στον δήμο Πρεσπών έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή οι καλλιέργειες φασολιού τόσο από τη χαλαζόπτωση, όσο και από τους ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη, σε μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, από το χαλάζι που έπεσε σε μέγεθος μεγάλου κερασιού, έχει καταστραφεί ολοσχερώς το 80% της καλλιέργειας φασολιού, ενώ η ισχυρή ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή έριξε στο έδαφος ολόκληρη την παραγωγή. Ο δήμαρχος Πρεσπών ανέφερε ότι ο μετεωρολογικός σταθμός, που είναι εγκαταστημένος στην Πρέσπα, κατέγραψε θυελλώδεις ανέμους λίγο πάνω από τα 80 χλμ./ώρα και πρόσθεσε ότι έχει ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ και ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος κατευθύνεται στην περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος ανέφερε ότι στην περιοχή του κάμπου της Φλώρινας, εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης, υπάρχουν καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες αλλά και σε χιλιάδες στρέμματα καλαμποκιού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμυνταίου Κώστα Θεοδωρίδη, στην πόλη του Αμυνταίου ένα δένδρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο και ένα άλλο έχει καταρρεύσει στην αυλή του 3ου Δημοτικού σχολείου της πόλης. Και στις δύο περιπτώσεις δεν κινδύνευσαν ζωές.

Χωρίς ρεύμα είναι από χθες το βράδυ η περιοχή των Πύργων του Δήμου Εορδαίας εξαιτίας της καταστροφής -από πτώσεις δένδρων- μεγάλου μέρους της γραμμής μεταφοράς ρεύματος της ΔEH. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τη βλάβη σε τρία σημεία του δικτύου, που βρίσκονται σε ορεινή και δύσβατη περιοχή.

Στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς υπάρχει ακόμη πρόβλημα με την ομαλή υδροδότηση της πόλης, εξαιτίας ενός δένδρου που έπεσε πάνω στα καλώδια ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του δήμου, ενώ έχουν υποστεί ζημιές οι καλλιέργειες φασολιών στα διαμερίσματα Μελισσότοπος και Βασιλειάδα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης, με οκτώ άνδρες, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, προκειμένου να συνδράμουν στο δύσκολο έργο των συναδέλφων τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v