Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοδωρίδου: Τον Σεπτέμβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid

Τι είπε η καθηγήτρια για όσους περιμένουν τα νέα εμβόλια, ενώ έχουν ανάγκη προστασίας τώρα και τι σχολίασε για την αμφισβήτηση της επιτροπής. Η αύξηση της διασποράς και η ηλικιακή στόχευση για τέταρτη δόση.

Θεοδωρίδου: Τον Σεπτέμβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρόσφατη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της CoViD, εξήγησαν την Πέμπτη η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών υπογράμμισε πως ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα. Η άρση των μέτρων ευνοεί την αύξηση της διασποράς, αλλά με μικρότερο αναλογικά αριθμό νοσηλειών.

Όπως είπε, η τέταρτη δόση αναμένεται να προστατεύσει από την επίπτωση των νοσηλειών. Για τα άτομα γενικού πληθυσμού, κάτω των 60 ετών, τα δεδομένα από το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινά περιορισμένα.

Συνεκτιμώντας, ωστόσο, την ασφάλεια των εμβολίων, προτάθηκε ο προαιρετικός εμβολιασμός. Κύριος στόχος - είπε - είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσηση.

Σε σχέση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, είπε πως βρίσκονται στο στάδιο κλινικών μελετών και ενδέχεται να κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο.

Χαρακτήρισε, πάντως, λάθος για κάποιον που πρέπει να εμβολιαστεί να περιμένει τον Σεπτέμβριο: "Μακάρι να έχουμε το εμβόλιο τότε", σχολίασε.

Σε σχέση με το "πανεμβόλιο" για όλες τις μεταλλάξεις, είπε πως δεν είναι πιθανό να υπάρξει.

Για την τέταρτη δόση με το υπάρχον εμβόλιο, σημείωσε πως υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του.

Τόνισε, δε, πως για όσους αμφισβητούν τις θέσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών (σ.σ. όπως της Μίνας Γκάγκα), είπε πως πρέπει να αναθεωρήσουν.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είπε πως έχουν γίνει στη χώρα μας 21,09 εκατομμύρια εμβολιασμοί, που αναλογούν στο 75,3% του γενικού πληθυσμού, με αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό 75,2%.

Για την αμφισβήτηση της επιτροπής, είπε πως είναι με την ίδια σύνθεση με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις και χαρακτήρισε "άδικο" να δέχεται παρόμοια κριτική. "Να μην είμαστε τόσο εύκολοι στην κριτική", είπε.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v