Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Φωκίδα και Κρανίδι

Σε τρία μέτωπα μαίνεται η φωτιά στη Φωκίδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στο Κρανίδι. Οριοθετήθηκαν οι φωτιές σε Ζάκυνθο, Σχηματάρι, Άγιο Όρος, Ηλεία και Άραξο.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Φωκίδα και Κρανίδι

Μαίνεται σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά στη Φωκίδα που ξεκίνησε χθες από τον Ελαιώνα και κινείται προς την Ιτέα, προς το Σερνικάκι και προς τον Χρισσό.

Εκμεταλλευόμενες την ύφεση των καιρικών συνθηκών οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου προς το Σερνικάκι αλλά και την περιοχή του Προφήτη Ηλία. Ωστόσο η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται προς την Ιτέα, όπου έχουν αναπτυχθεί δύο μέτωπα, το ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς Δελφούς, τα οποία παραμένουν ακόμα ενεργά. «Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά».

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς, όπου παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας για λόγους ασφαλείας. 

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας, αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας - Ναυπάκτου, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στον δρόμο Άμφισσας - Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς. 

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρα τμήματα ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». 

Με το πρώτο φως της ημέρας, επιχειρούν και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Στην περιοχή μεταφέρονται πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας.

Σε εξέλιξη και η φωτιά στο Κρανίδι

Σε εξέλιξη είναι και η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες αργά το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Κορακιά στο Κρανίδι Αργολίδας.  

Ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται κοντά εκκενώθηκε ενώ έχει υποστεί ζημιές. 

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, «υπάρχει μία αναζωπύρωση δίπλα ακριβώς από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής και οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά».

Όσον αφορά τους ενοίκους του ξενοδοχείο σημείωσε ότι «απομακρύνθηκαν έγκαιρα και μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία, ενώ όσοι βρίσκονταν στην παραλία μεταφέρθηκαν, μέσω θαλάσσης, σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες».

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς  επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 18 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα. 

 

Οριοθετήθηκαν οι φωτιές σε Ζάκυνθο, Σχηματάρι, Άγιο Όρος, Ηλεία και Άραξο

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες  στο Άγιο Όρος στο ακρωτήριο Αράπης, στην περιοχή Καμπί Ζακύνθου, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται.

 

Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τον κίνδυνο να παραμένει πολύ υψηλός .

Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr.

Ειδικότερα, για σήμερα επισημαίνεται ότι διατηρείται το πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Χίο, Αν. Λέσβο και Σκύρο.

Παρά τη μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα ευθυγραμμίζονται με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς της φωτιάς.

 Επιπρόσθετα, το meteo σημειώνει ότι διατηρείται το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαΐα) και σε Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για τον σχηματισμό πυρονεφών.

Υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο και Ρόδο.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v