Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραγωδία με 16 γυναίκες νεκρές και ένα παιδί σε ναυάγιο στη Λέσβο

Νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι έως τώρα τα θύματα από τη βύθιση βάρκας με παράνομους μετανάστες. Συνεχίζονται οι έρευνες από τις αρχές. Ναυάγιο και στα Κύθηρα. Ευθύνες στην Αγκυρα επιρρίπτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τραγωδία με 16 γυναίκες νεκρές και ένα παιδί σε ναυάγιο στη Λέσβο

Νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι και τα 16 θύματα του ναυαγίου με αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο, ενώ στη συνέχεια ανασύρθηκε νεκρό και ένα ανήλικο παιδί.

Νέες γυναίκες αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Αυτή τη στιγμή (ώρα 8 π.μ.) κι ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον 15 αγνοούμενους ακόμα, αφού σύμφωνα με μαρτυρία, στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.

Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Τουλάχιστον 80 διασωθέντες στα Κύθηρα

 Tουλάχιστον 80 μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής και 15 φέρονται ως αγνοούμενοι, μετά την ημιβύθιση ιστιοφόρου σκάφους σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι Κυθήρων.

Οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 μετανάστες και κάποιος από τους επιβαίνοντες ειδοποίησε τα μεσάνυχτα ότι το σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ιστιοφόρο σκάφος συγκρούστηκε στα βράχια και ημιβυθίστηκε.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες. Επίσης στις έρευνες συμμετέχει κλιμάκιο των ειδικών αποστολών του λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Οικονόμου: Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα κοστίζει ζωές

Τη θλίψη της κυβέρνησης «για τα τραγικά συμβάντα στις θάλασσές μας», εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή τους πνιγμούς μεταναστών σε Λέσβο και Κύθηρα. Οι ελληνικές αρχές, όπως είπε, «υπό αντίξοες συνθήκες, διέσωσαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους στις θάλασσες. Παρά τις προσπάθειες των αρχών, θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ότι επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι πρόκειται για προβοκάτσια της Τουρκίας, λίγο πριν από τη διπλή Σύνοδο στην Πράγα, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Δεν ξέρω αν συνδέεται με τη Σύνοδο στην Πράγα. Δεν φεύγουν από μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια. Αυτό που έγινε από τους διακινητές ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια. Σκάφη χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Δεν είμαστε αφελείς, είναι τεράστιες ευθύνες των τουρκικών αρχών για την τραγωδία», σημείωσε.

Το σημαντικό, ανέφερε, «είναι να καταλάβουμε ότι το γεγονός πως η Τουρκία δεν εφαρμόζει συμφωνίες, κάνει τα στραβά μάτια και υποκινεί πολλές φορές την πολύ επικίνδυνη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών, νομοτελειακά οδηγεί σε τραγωδίες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διασώζουν ανθρώπους, η ιστορία της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Άγκυρα πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές».

Για την παρουσία του πρωθυπουργού στην Τσεχία, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «θα επικοινωνήσει με αποτελεσματικότητα ό,τι θεωρεί ότι είναι σημαντικό για την προάσπιση των ελληνικών θέσεων» και «θα ενημερώσει για όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας». Τόνισε δε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας, τόνισε, «απαντάμε με αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το δίκαιο με το μέρος της, τους συμμάχους στο πλευρό της και δυνατότητας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Η παραχάραξη των χαρτών δεν αλλάζει την ιστορία».

Για τα επεισόδια στα Εξάρχεια, χαρακτήρισε «απορίας άξιο πώς ορισμένοι επιμένουν ότι και αυτή η γειτονιά της Αθήνας δεν έχει δικαιώματα όπως άλλες περιοχές της Αθήνας. Προσπαθούν να επιβάλλουν τις εμμονές και τις ιδεοληψίες τους, όμως η πολιτεία δεν θα συμβιβαστεί σε αυτές».

Για την επικείμενη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα οι «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι θα τους συναντήσει και πρόσθεσε: «Μεγάλη αξία έχει να μου εξηγήσουν με βάση ποια λογική έχουν τοποθετήσει τέσσερις δικτατορίες πάνω από την Ελλάδα στη λίστα για την ελευθερία του τύπου. Φαντασιώνονται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου, όταν αρθρογραφούν ανενόχλητοι ακόμα και δολοφόνοι, όπως ο Κουφοντίνας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v