Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απελευθερώνονται τα δύο ελληνικά τάνκερ που κρατούσε το Ιράν

Τα δύο πλοία, το Delta Poseidon και το MT Prudent Warrior, έχουν ήδη αποχωρήσει από το λιμάνι όπου κρατούνταν, σύμφωνα με τα στοιχεία από την πορεία τους στις πλατφόρμες εντοπισμού.

Απελευθερώνονται τα δύο ελληνικά τάνκερ που κρατούσε το Ιράν

Σε συμφωνία με την Τεχεράνη ήλθε η Αθήνα για την απελευθέρωση των δύο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων που είχε κατασχέσει από τον Μάιο στον Περσικό Κόλπο. 

Τα δύο πλοία, το Delta Poseidon και το MT Prudent Warrior, έχουν ήδη αποχωρήσει από το λιμάνι όπου κρατούνταν, σύμφωνα με τα στοιχεία από την πορεία τους στις πλατφόρμες εντοπισμού. 

Το Ιράν είχε αποφασίσει την κατάσχεση των δύο πλοίων σε αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου σε συνεργασία και με τις ΗΠΑ τον Μάιο στο πλοίο με ιρανική σημαία Lana έξω από την Εύβοια. 

Οι Έλληνες ναυτικοί στα δύο πλοία που κρατούνταν από την Τεχεράνη είχαν απελευθερωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας

Αναχώρησαν σήμερα, μετά από πολύμηνες συνομιλίες με το Ιράν τα υπό ελληνική σημαία πλοία «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» που παρέμεναν δεσμευμένα από τις 27 Μαΐου 2022.

Η τελική συμφωνία επήλθε σήμερα στην Τεχεράνη με την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδου.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε:

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ ευχάριστη για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση κατέβαλε επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους ναυτικούς των πλοίων για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν, αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των δυο πλοίων, για τη συνεργασία μας.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα βρίσκονται και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό των ναυτικών μας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να τους προκύψει σε κάθε γωνιά της οικουμένης.

Η σημερινή θετική εξέλιξη, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό αυτό και της διαρκούς μας προσπάθειας να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v