Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Νόμιμη η ανακατανομή βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια

Ποιες εκλογικές περιφέρειες κερδίζουν από μια έδρα, ποιες από δυο, ποιες χάνουν από μια έδρα και ποιες καθίστανται μονοεδρικές. Νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε κατατεθεί από τον υπουργό Εσωτερικών.

ΣτΕ: Νόμιμη η ανακατανομή βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια (59 στο σύνολό τους οι εκλογικές περιφέρειες) που έγινε σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού το 2021.

Στο ΣτΕ είχε κατατεθεί από τον υπουργό Εσωτερικών σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τον καθορισμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας για τις γενικές βουλευτικές εκλογές».

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 7/2023 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και παράλληλα έκανε ορισμένες δευτερεύουσες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις (π.χ. να αναγραφεί στο Προεδρικό Διάταγμα ο ακριβής χρόνος διενέργειας της απογραφής, κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v