Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν θάνατοι και διασωληνώσεις λόγω Covid, υποχωρεί η γρίπη

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται 27 θάνατοι την ημέρα λόγω της πανδημίας. Εντοπίστηκαν νέα κρούσματα της Κράκεν. Μειώθηκαν οι επισκέψεις σε γιατρούς για «γριπώδη συνδρομή».

ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν θάνατοι και διασωληνώσεις λόγω Covid, υποχωρεί η γρίπη

Στους 27 την ημέρα έφτασαν την εβδομάδα που πέρασε οι θάνατοι από Covid έναντι 21 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, τα συνολικά κρούσματα της παραλλαγής ΧΒΒ.1.5, γνωστής και ως Κράκεν, που καταγράφηκαν τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2023 έφτασαν τα 13.

Την ταχύτητα εξάπλωσης αυτής της παραλλαγής δείχνουν και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν και που αφορούν την εξέλιξή της σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο ή φυσική ανοσία. Το σύνολο των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής εντοπίζεται στην Αττική και συγκεκριμένα στον Βόρειο και στον Δυτικό Τομέα.

Η νέα υποπαραλλαγή έχει εμφανιστεί μαζικά στις ΗΠΑ, ενώ έχει εκδώσει και σχετική έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στο σημερινό δελτίο του ΕΟΔΥ δεν καταγράφεται και πάλι συνολικός αριθμός κρουσμάτων (η τελευταία καταμέτρηση ήταν 47.497) του εν λόγω χρονικού διαστήματος, ούτε τα συνολικά κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνονται στο επιδημιολογικό δελτίο, καταγράφηκαν 147 διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη Covid-19 (128 την προηγούμενη εβδομάδα). 

Οι διασωληνώσεις λοιπόν και οι θάνατοι αυξήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είχε φτάσει τα 77 έτη, υποχωρώντας σταδιακά στα 75 έτη. Το στοιχείο δείχνει πως η αύξηση των διασωληνώσεων αφορά ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Η γρίπη

Υποχώρηση στις επισκέψεις ασθενών σε γιατρούς με "γριπώδη συνδρομή", καταγράφηκε την εβδομάδα 9 έως 15 Ιανουαρίου. Υπήρξαν, ωστόσο, τρεις ακόμη θάνατοι ασθενών με γρίπη και 10 νέες νοσηλείες σε ΜΕΘ και αύξηση των κρουσμάτων με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Σύμφωνα με τους συντάκτες του δελτίου, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κρουσμάτων γρίπης στην κοινότητα, σε σχέση με την προηγούμενη, η οποία αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η εικόνα ήταν συνοπτικά η εξής:

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση.
  • Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι (σ.σ. με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου δελτίου του ΕΟΔΥ, οι νέοι θάνατοι είναι 3).
  • Από την αρχή της περιόδου (Οκτώβριος) έως και τις 15 Ιανουαρίου, έχουν νοσηλευθεί συνολικά 46 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ (36 την περασμένη εβδομάδα) και έχουν καταγραφεί 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (9 την προηγούμενη).
  • Το ίδιο διάστημα, έχουν ανιχνευτεί συνολικά 238 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 235 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β.
  • Από τα 228 στελέχη τύπου Α, τα 220 (96,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 8 (3,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)

Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v