Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χιονιάς χτύπησε την Αττική, άνοιξαν Αθηνών-Λαμίας, Κατεχάκη

Με χιόνια, ισχυρό παγετό και θυελλώδεις ανέμους συνεχίζει η επέλαση της «Μπάρμπαρα». Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Πώς λειτουργούν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Ο χιονιάς χτύπησε την Αττική, άνοιξαν Αθηνών-Λαμίας, Κατεχάκη

Νέο μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σήμερα το πρωί στους κατοίκους της Αττικής, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή τους ως τις μεσημβρινές ώρες και καλώντας τους να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην Αττική ως τις μεσημβρινές ώρες. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Η κακοκαιρία πλήττει την πρωτεύουσα και από τις 4 τα ξημερώματα έως το πρωί είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι και το ύψος των Οινοφύτων. 

Λίγο μετά τις 08:00 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στη λεωφόρο Κατεχάκη. Η λεωφόρος είχε κλείσει από τις 07:25 το πρωί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της από το ύψος της λεωφόρου Μεσογείων έως την Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ηλιούπολη.

Από την άλλη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος της οδού Νούση προς Πάρνηθα, ενώ στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου στο ύψος της περιοχής Λούμπα προς Αλεποχώρι η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό στο τμήμα προς και από το Αεροδρόμιο, έπειτα από σχετική ενημέρωση από τον ΟΣΕ λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενώ τροποποιήσεις στη λειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων, φέρνει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα». Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή, με τη μετεωρολογική υπηρεσία ώστε να επικαιροποιούνται διαρκώς τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα σχολεία σε Αττική, Εύβοια και Φθιώτιδα θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.
  • Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αττικής θα μείνουν κλειστοί ενώ αναβάλλονται και οι εξετάσεις στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
  • Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργήσει με τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ ισχυρή σύσταση για τηλεργασία υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, από τις 10 το πρωί ορίστηκε η έναρξη λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ στην Αττική.

Στη βορειοανατολική Αττική και στα βόρεια προάστια, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ενώ δεν θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές. Θα λειτουργήσουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα έως τις 6 το απόγευμα, ενώ μέχρι την ίδια ώρα θα κυκλοφορούν ντιλίβερι και κούριερ.

Σήμερα και αύριο, τα δικαστήρια θα είναι κλειστά σε Αθήνα, Πειραιά, Θήβα, Λειβαδιά και Χαλκίδα.

Επίσης, ακυρώνονται και 8 δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, 14511.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ωστόσο κανονικά φεύγουν τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό από τον Πειραιά.

Βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης προέκυψαν αργά χθες βράδυ, στις περιοχές Μαρτίνου και Τραγάνα του Δήμου Λοκρών, στις περιοχές Κάστρου και Ακραιφνιού του Δήμου Ορχομενού, καθώς και στην Αλίαρτο, στις οποίες επιχειρούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

  • Λ. Πάρνηθος (από ύψος τελεφερίκ προς Πάρνηθα) 
  • Λ. Διονύσου (ύψος 414)
  • ΕΟ Τατοΐου - Αγίου Μερκουρίου (από ύψος Βαρυμπόμπης -Βασιλικά- προς Άγιο Μερκούριο)
  • Παπάγου (Από Ανατολής προς Υμηττό)
  • ΠΕΟ Ελευσίνας - Θηβών (Από 5 km έως στα όρια Ν. Αττικής με Βοιωτίας)
  • Λ. Φυλής (ύψος Θρασυβούλου προς Χασιά)

Νέο έκτακτο δελτίο

Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν σήμερα Δευτέρα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη (τις πρωινές ώρες), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.  Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023) σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v