Νέος σεισμός στην Αμοργό, 183 άνω των 4 Ρίχτερ από 1η Φεβρουαρίου

Για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο κάνει λόγο ο Ευθύμιος Λέκκας. Ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος έως τώρα, αναστάτωσε τους κατοίκους σε Σαντορίνη, Αμοργό.

Νέος σεισμός στην Αμοργό, 183 άνω των 4 Ρίχτερ από 1η Φεβρουαρίου

Οι σεισμογράφοι δε σταματούν να καταγράφουν δονήσεις κοντά στα 5 Ρίχτερ, στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό. Τα νέα δεδομένα χαρτογραφούν οι επιστήμονες, μετά και τα 5,3 Ρίχτερ τη νύχτα.

Το απόγευμα συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα νησιά. Πάντως οι επιστήμονες μιλούν για ένα δυναμικό φαινόμενο, με αυξομειώσεις, που θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

Νέα σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 16:19, 12χλμ νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 183 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ και 1.100 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, ενώ από τις 12:00 το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού έχουν καταγραφεί δέκα σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.

Η σεισμική ακολουθία δεν θα αποκλιμακωθεί σύντομα, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι την εντάσσουν στο φαινόμενο της σμηνοσειράς και εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την πορεία του φαινομένου.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, τονίζοντας ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες».

Ερωτηθείς εάν ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο κ. Λέκκας διευκρίνισε: «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».

με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v