Δίωξη για το κακούργημα της δωροδοκίας δικαστή στον Χρήστο Μαυρίκη

Εκτιμάται ότι η υπόθεση συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές στη Δικαιοσύνη, με το σκεπτικό ότι ενδεχομένως κάποιος προσπάθησε να παγιδεύσει τον αρεοπαγίτη. Η επίμαχη υπόθεση αφορά νομιμοποίηση έκτασης 100 στρεμμάτων στην περιοχή του Παπάγου, με αντιδίκους το Δημόσιο και έναν ιδιώτη.

Δίωξη για το κακούργημα της δωροδοκίας δικαστή στον Χρήστο Μαυρίκη

Ποινική δίωξη για δωροδοκία δικαστή σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών σε βάρος του Χρήστου Μαυρίκη. Θα απολογηθεί την Παρασκευή 23 Μαΐου, μετά από προθεσμία που ζήτησε και έλαβε.

Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η απόπειρα δωροδοκίας σημειώθηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η υπόθεση συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές με το σκεπτικό ότι ενδεχομένως κάποιος προσπάθησε να παγιδεύσει τον αρεοπαγίτη, το όνομα του οποίου ακούγεται για ανώτερη θέση, ενδεχομένως για να τον «κάψει». Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι η απόπειρα δωροδοκίας έγινε μέσω επιστολής, σε έναν δικαστή ο οποίος δεν χειριζόταν καν την υπόθεση για την οποία ενδιαφερόταν ο Μαυρίκης.

Η επίμαχη υπόθεση αφορά νομιμοποίηση έκτασης 100 στρεμμάτων στην περιοχή του Παπάγου, με αντιδίκους το Δημόσιο και έναν ιδιώτη. Η επιστολή έγραφε τον αριθμό της δικογραφίας και σε αυτήν αναφερόταν και η έκταση στρεμμάτων. Στην επιστολή επισημαινόταν ότι εφόσον πουληθεί η έκταση, σε τιμή που υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ, ο μεσάζων που θα βοηθήσει θα πάρει 1 εκατ. ευρώ, με σαφή υπόνοια για οικονομικό αντάλλαγμα και του αρεοπαγίτη.

Ο Χρήστος Μαυρίκης αντιμετωπίζει το κακουργηματικό αδίκημα της δωροδοκίας δικαστή και όχι της απόπειρας δωροδοκίας δικαστή. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το άρθρο 237 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον η απόπειρα δωροδοκίας αφορά δικαστή, τότε αυτομάτως θεωρείται ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι τετελεσμένο και κατά συνέπεια είναι καθαρή δωροδοκία. Και αυτό γιατί μόνο η υπόσχεση προς δικαστή εκλαμβάνεται ως τετελεσμένο γεγονός και όχι ως απόπειρα.

Τι υποστηρίζει ο Μαυρίκης

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μαυρίκης, γνωστός από την υπόθεση των υποκλοπών επί κυβέρνησης Κωσταντίνου Μητσοτάκη, υποστηρίζει ότι δεν είχε πρόθεση να δωροδοκήσει τον αεροπαγίτη και στόχος του ήταν να μεσολαβήσει για να μη βγει και η τέταρτη αγωγή απαράδεκτη.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Μαυρίκης ανέφερε ότι αρχικά είχε έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τον ανώτατο δικαστικό, το πρωί της προηγούμενης μέρας και εν συνεχεία συνέταξε την επίμαχη επιστολή την οποία του παρέδωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Μαυρίκης είχε καταδικαστεί το 1997 για απόπειρα δωροδοκίας της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, όταν εκείνη υπηρετούσε στην ανάκριση. Η τότε υπόθεση αφορούσε λαθρεμπορία πετρελαίου και ο Μαυρίκης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών.

Ένα χρόνο μετά, το 1998, ο Χρήστος Μαυρίκης είχε καταδικασθεί από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε πενταετή φυλάκιση για την πολύκροτη υπόθεση τηλεφωνικής παρακολούθησης πολιτικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μαυρίκης ως τεχνικός υπάλληλος του ΟTΕ, έγινε γνωστός με το προσωνύμιο «εθνικός κοριός», καθώς ήταν πρωταγωνιστής σε εκτεταμένη υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών πολιτικών προσώπων τη δεκαετία του ’90.

Τον Απρίλιο του 1993, αποκάλυψε δημοσίως ότι συμμετείχε σε παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων. Ο Χρήστος Μαυρίκης την περίοδο εκείνη παρακολουθούσε τα σταθερά τηλέφωνα με την τοποθέτηση «κοριού» στα ΚΑΦΑΟ του ΟTΕ.

Τον Αύγουστο του 2022 ο Χρήστος Μαυρίκης συνελήφθη μετά από επεισόδιο σε πρατήριο βενζίνης στο Πικέρμι. Εκεί διαπληκτίστηκε με πολίτη για την προτεραιότητα στη σειρά εφοδιασμού με βενζίνη και ο Μαυρίκης τον απείλησε, τον έβρισε και στο τέλος έβγαλε όπλο.

Τότε ο πολίτης κάλεσε το «100» και περιπολικό έφτασε στο σημείο του περιστατικού, όπου οι αστυνομικοί ζήτησαν τη συνδρομή ομάδας της ΟΠΚΕ για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Μετά από έλεγχο, στο αυτοκίνητο του Χρήστου Μαυρίκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα τέιζερ (ηλεκτρικός εκκενωτής), ένας σουγιάς και ένας κάλυκας πυροβόλου όπλου. Στη συνέχεια, σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν ένα παλαιό υποπολυβόλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για το οποίο ισχυρίστηκε πως είναι κειμήλιο και ποσότητα 40 γραμμαρίων κάνναβης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v