Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η συνταγή για υπέρβαση της ζώνης των 660 μονάδων

Υπό ποιες προϋποθέσεις η ανοδική κίνηση θα αποκτήσει δυναμική. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο. Οι στηρίξεις και αντιστάσεις για ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Kομβικό σημείο οι 1.700 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Η συνταγή για υπέρβαση της ζώνης των 660 μονάδων

Παρά την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα θετικού προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, η αδυναμία διάσπασης της ζώνης των 660-666 διατηρείται, παρά και τη βελτίωση στην αγορά των ομολόγων αλλά και τη βοήθεια των ξένων αγορών.

Σύμφωνα με την HSBC, θα υπάρξει έκδοση δεκαετούς ομολόγου που θα είναι η πρώτη από το PSI του 2012. Πέραν του δεκαετούς, τα κορυφαία ζητήματα που θα επηρεάσουν την αγορά είναι οι εκλογές και το πότε θα ολοκληρωθούν τα ρυθμιστικά ζητήματα του τραπεζικού κλάδου. Είναι φανερό ότι η αγορά επιθυμεί εκλογές το γρηγορότερο δυνατό, υπό την προϋπόθεση ότι θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση, ικανή να ξεπεράσει τον σκόπελο των προεδρικών εκλογών.

Πιο τεχνικά, η ανοδική κίνηση θα αποκτήσει δυναμική μόνο με πειστική διάσπαση πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 664 μονάδων. Το πρώτο θετικό σημάδι είναι η διατήρηση των 650 μονάδων σε όλες τις «νευρικές» συνεδριάσεις της εβδομάδας. Σε αυτό το επίπεδο πάντως υπάρχουν αρκετά stop σε γρήγορα long bets.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον τραπεζικό δείκτη, το ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 358 μονάδων είναι το σημείο με σημασία το οποίο αν διασπαστεί καθοδικά, τότε ο δείκτης θα κινηθεί άμεσα χαμηλότερα, προς τις 300 μονάδες. Οι αντιστάσεις είναι πολλές, με πιο κοντινή τις 425 μονάδες και τις 440 υψηλότερα. Κάτω από τις 400 μονάδες, το κλίμα αλλάζει σε αρνητικό και πάλι. Βραχυπρόθεσμα, οι αγοραστές επικρατούν.

Για την Εθνική Τράπεζα, η σημαντική περιοχή στήριξης βρίσκεται πλέον στο 1 ευρώ και χαμηλότερα στα 0,90-0,92 ευρώ, που αποτελούν και τα ιστορικά χαμηλά. Η παραμονή πάνω από το επίπεδο των 1,00-1,10 ευρώ διατηρεί την εικόνα σε θετική. Τοπικά η περιοχή των 1,20-1,25 έχει σημαντικό τεχνικό ενδιαφέρον και θα χρειαστεί δύναμη για να διασπαστεί.

Η Αlpha Βank ανέβασε ρυθμό και απέχει πλέον 20% από τα ιστορικά χαμηλά, με τη βραχυπρόθεσμη τεχνική της εικόνα να επιστρέφει σε θετική μετά τη διάσπαση της αντίστασης των 0,98-1,01 ευρώ. Επόμενη σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή του 1,20 ευρώ, αφού η ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για τα 1,30-1,35 ευρώ. Χαμηλότερα η στήριξη στο 0,92 και στα 0,84-0,88 ευρώ.

Η Eurobank παραμένει πιο κοντά στο άνω όριο του διαστήματος 0,44-0,60 ευρώ, αν και η ανοδική διάσπαση των 0,55-0,57 ευρώ δεν επετεύχθη. Η στήριξη είναι στο 0,51 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 0,57-0,62 ευρώ και έπειτα στο 0,67 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η ζώνη των 0,75-0,85 ευρώ αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρή ζώνη αντίστασης και η ημερήσια τάση παραμένει πτωτική. Μόνο η επιστροφή πάνω από αυτή την τιμή θα σηματοδοτήσει αλλαγή στο διάγραμμά της. Η στήριξη του 0,75 ευρώ ήταν το κάτω όριο, το οποίο διασπάστηκε εύκολα και πλέον η στήριξη βρίσκεται στο 0,60 ευρώ. Όσο διατηρείται πάντως πάνω από το 0,68 ευρώ, θα προσπαθεί να διαφύγει από τις αντιστάσεις της.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η παραμονή πάνω από τις 1.700 μονάδες διατηρεί το προβάδισμα στους αγοραστές. Χαμηλότερα, η βραχυπρόθεσμη στήριξη στην αγορά θα είναι στις 1.670 μονάδες. Ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1.750 μονάδες θα είναι σήμα ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v