Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ, ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη

Με ψήφους 229 υπέρ και 198 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τα δύο άρθρα για την παραπομπή. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη στη Γερουσία.

Τραμπ, ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη

Υπέρ της παραπομπής του προέδρου Τραμπ, με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης της λειτουργίας του Κογκρέσου, ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με τους Δημοκρατικούς να τον χαρακτηρίζουν «απειλή για το έθνος».

Μετά από σχεδόν 12 ώρες συνεδρίασης σε τεταμένο κλίμα μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με τη στάση του Τραμπ για την Ουκρανία -τη φερόμενη προσπάθειά του να πιέσει την κυβέρνηση να ερευνήσει τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, απειλώντας με μη παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα-, οι βουλευτές ψήφισαν σχεδόν αποκλειστικά σύμφωνα με τις κομματικές γραμμές για την παραπομπή του.

Ο Τραμπ είναι πλέον ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ιστορία που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία -μια διαδικασία που θα καθορίσει εάν θα καθαιρεθεί λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Με ψήφους 229 υπέρ και 198 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων -η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς- ψήφισε τα δύο άρθρα για την παραπομπή του Τραμπ, με τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν σύσσωμοι κατά των δύο άρθρων. Μεταξύ των Δημοκρατικών, δύο ψήφισαν όχι στο πρώτο άρθρο και τρεις στο δεύτερο, ενώ η βουλευτής των Δημοκρατικών Τούλσι Γκάμπαρντ ψήφισε «παρούσα» και στα δύο άρθρα.

Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η δίκη του Τραμπ στη Γερουσία -η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, δηλαδή σε ένα πιο φιλικό προς τον πρόεδρο έδαφος-, για να αποφασιστεί εάν τελικά θα καταδικαστεί και θα καθαιρεθεί από την προεδρία των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως στην ιστορία των 243 ετών των ΗΠΑ, ποτέ κανένας πρόεδρος δεν αποπέμφθηκε μετά από παραπομπή του σε δίκη, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία των 100 μελών, κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον 20 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα έπρεπε να ταχθούν στο πλευρό των Δημοκρατικών και να ψηφίσουν εναντίον του Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ανάρτησή του στο Twitter, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς πως με την απόφασή τους αυτή επιτίθενται στην Αμερική.

«Τέτοια τερατώδη ψέματα από τους ριζοσπάστες αριστερούς άχρηστους Δημοκρατικούς είναι επίθεση κατά της Αμερικής και επίθεση κατά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος!!!», έγραψε ο πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος καταγγέλλει την «αντισυνταγματική παρωδία»

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την οποία εγκρίθηκε η παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου, ο Λευκός Οίκος πέρασε στην αντεπίθεση.
Σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που υπογράφεται από την εκπρόσωπό της Στέφανι Γκρίσαμ, τονίζεται ότι ολοκληρώθηκε «ένα από τα πιο επονείδιστα πολιτικά επεισόδια στην ιστορία του έθνους μας», καθώς «χωρίς να λάβουν ούτε μία ψήφο Ρεπουμπλικάνου και χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη, οι Δημοκρατικοί προώθησαν την έγκριση του παράνομου κατηγορητηρίου τους σε βάρος του προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Στο κείμενο καταγγέλλεται ακόμη μια «αντισυνταγματική παρωδία» διαδικασία.

Στο δελτίο Τύπου προστίθεται πως «ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει την τάξη, την ισονομία και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, που αγνοήθηκαν στις διαδικασίες στη Βουλή. Είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα και πεισμένος ότι θα απαλλαγεί πλήρως».

Ίσως καθυστερήσει η δίκη

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να υποβάλει το κατηγορητήριο σε βάρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία για να αρχίσει η δίκη του, διευκρινίζοντας πως θα αναμείνει να δει πώς θα επιλέξει να χειριστεί τη διαδικασία η Άνω Βουλή.

Ο πρόεδρος «αυτή τη στιγμή παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Δημοκρατική Πελόζι. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η δίκη στη Γερουσία να μην είναι δίκαιη, κατηγορώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ότι βρίσκεται σε διαρκή «συνεργασία» με τον Τραμπ ως προς τους χειρισμούς ενόψει της δίκης.

Όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους, η Πελόζι απέφυγε να αποσαφηνίσει το πότε θα στείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία ή να περιγράψει το πώς θα εκτυλισσόταν μια δίκαιη δίκη κατά την άποψή της.

Ο Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα Πέμπτη όσον αφορά την παραπομπή του Τραμπ.

Η Κάτω Βουλή, πέραν της επίδοσης του κατηγορητηρίου, αναμένεται να ορίσει «διαχειριστές» που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν την υπόθεση στη Γερουσία. Αυτό ίσως γίνει σήμερα, πριν το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του ενόψει των εορτών, ή στις αρχές του 2020.

Ο Μακόνελ και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στην Άνω Βουλή Τσακ Σούμερ έχουν εκφράσει διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το πώς θα πρέπει να γίνει η δίκη του Τραμπ. Αναμένεται να διαπραγματευθούν, κατ’ ιδίαν και μέσω διαρροών στα ΜΜΕ, τις προσεχείς ημέρες.

Η Πελόζι πιθανόν ασκεί πίεση στον Μακόνελ για να διαπραγματευθεί γρηγορότερα με τον Σούμερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v