Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στεγαστικά: Σε ποιους και με τι όρους δίνονται δάνεια

Πόσα χρήματα ζητούν όσοι ενδιαφέρονται τώρα να αγοράσουν ακίνητο. Η ηλικία, οι προτιμήσεις για την κατοικία και τα αιτήματα που έχουν στο γκισέ. Ποιος είναι ο «απαράβατος όρος» που θέτουν οι τράπεζες για να προχωρήσουν το δάνειο.

Στεγαστικά: Σε ποιους και με τι όρους δίνονται δάνεια

Δομικές αλλαγές συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη στάση των Ελλήνων απέναντι σε ενδεχόμενο «άνοιγμά τους» σε οποιαδήποτε μορφή τραπεζικού δανεισμού. Η νέα πιστοληπτική συμπεριφορά αποτυπώνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, οι οποίοι σε ποσοστό 60% δεν έχουν λάβει προηγουμένως δάνεια!

Ταυτόχρονα, οι συνέπειες της κρίσης άλλαξαν και τη στρατηγική που υιοθετούν οι τράπεζες στις χορηγήσεις, καθώς από τον «ασύστολο» δανεισμό της δεκαετίας του 2000, επανατοποθετούνται στην αγορά με αυστηρά κριτήρια.

Με δεδομένο ότι το βάρος των νέων χορηγήσεων προς τα φυσικά πρόσωπα -εξαιτίας της σταδιακής ανάκαμψης της αγοράς real estate, κατά τη δραματική μείωση των τιμών κατά 42%- πέφτει στο χαρτοφυλάκιο της στεγαστικής πίστης, το Euro2day.gr καταγράφει τόσο τα οικονομικά χαρακτηριστικά όσων δανείζονται για να αγοράσουν κατοικία, όσο και τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες.

Παρά τη συντηρητική στάση όσων πληρούν τα κριτήρια να προχωρήσουν στη λήψη στεγαστικού δανείου, οι τράπεζες με την επανατοποθέτησή τους στην αγορά -τον χορό άνοιξε η Eurobank- φιλοδοξούν σε ένα χρόνο οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων να διαμορφωθούν στην περιοχή των 800 εκατ. ευρώ, από 400 εκατ. ευρώ που κινήθηκαν το τελευταίο έτος.

Το προφίλ

Οι νέοι δανειολήπτες στεγαστικού δανείου, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι τράπεζες, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όταν ξεκίνησε εκ νέου η ζήτηση, έστω και δειλά, για τη λήψη δανείου αγοράς κατοικίας έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

- Ο μέσος όρος ηλικίας, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που υποβάλλονται στις τράπεζες όσων θέλουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, είναι 41 ετών.

- Η εισοδηματική κατάστασή τους είναι καλή, για τα δεδομένα της αγοράς.

- Το 60% αυτών δεν έχει πάρει ποτέ κάποιας μορφής δάνειο από τις τράπεζες.

- Δεν εξαντλούν το ποσοστό χρηματοδότησης -δηλαδή το 80% της αξίας- που εγκρίνει η τράπεζα και παίρνουν δάνειο που αντιστοιχεί (κατά μέσο όρο) στο 62%-63% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Αυτό καταδεικνύει ότι είναι συντηρητικοί και έχουν διδαχθεί από τις συνέπειες της κρίσης. «Απλώνουν τα πόδια τους μέχρι εκεί που πρέπει. Η στάση τους απέναντι στον δανεισμό διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη στάση του δανειολήπτη πριν την οικονομική κρίση», αναφέρουν στο Euro2day.gr αρμόδιες τραπεζικές πηγές.

- Αγοράζουν κατοικίες μικρότερων τετραγωνικών.

- Είναι ενήμεροι για το προϊόν που θέλουν. «Είναι ψαγμένοι», όπως επισημαίνει στο Euro2day.gr πηγή που ασχολείται με τις νέες πιστοδοτήσεις στο χαρτοφυλάκιο της στεγαστικής πίστης.

- Το υπόλοιπο μέρος των χρημάτων για την απόκτηση της κατοικίας το διαθέτουν σε τραπεζικό λογαριασμό.

Απαράβατος όρος

Οι τράπεζες θέτουν μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις για τη λήψη στεγαστικού δανείου, ωστόσο υπάρχει ένας όρος που είναι απαράβατος: Η εμπορική αξία του ακινήτου πρέπει να ξεπερνά το 120% του ύψους του δανείου. Με αυτό τον όρο οι τράπεζες ενισχύουν τις εξασφαλίσεις τους έναντι μελλοντικών κινδύνων, σε βαθμό αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v