Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Συνεγγυητικό, τι ζητά η αγορά

Πώς βλέπουν οι φορείς της αγοράς το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Οι προτάσεις του ΣΜΕΧΑ, οι βελτιώσεις, οι μεγάλες εκκρεμότητες και οι παρεμβάσεις για αλλαγές στο παρά πέντε.

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Συνεγγυητικό, τι ζητά η αγορά

Σε διαβούλευση έχει τεθεί το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, με τους θεσμικούς φορείς να αναμένεται ότι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, σε μια προσπάθειά τους να επιτύχουν «αλλαγές της τελευταίας στιγμής».

Ήδη για παράδειγμα, ο ΣΜΕΧΑ θεωρεί ότι στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα πρέπει να παραμείνουν διατάξεις οι οποίες είχαν προταθεί από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που είχε συστηθεί επί υφυπουργίας Γιώργου Ζαββού και μεταξύ αυτών προτείνει ότι στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο του Συνεγγυητικού, θα πρέπει τα τέσσερα μέλη να προέρχονται από φορείς-εκκαθαριστές (στην πράξη, από ιδιωτικές και τραπεζικές χρηματιστηριακές και κάποιες ΑΕΠΕΥ) και μόνο ένα από φορείς μη εκκαθαριστές (ΑΕΔΑΚ, περισσότερες ΑΕΠΕΥ και ΑΕΕΔ).

Το σκεπτικό των χρηματιστών του ΣΜΕΧΑ είναι ότι οι φορείς-εκκαθαριστές συμμετέχουν με περίπου 91% στα χρήματα που έχουν καταβληθεί στο Συνεγγυητικό. Αντίθετα, στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο, η προβλεπόμενη αναλογία είναι τρία προς δύο.

Όπως έχει επισημάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν το Euro2day.gr, κατά τη διετή συζήτηση του όλου θέματος έχουν διατυπωθεί από τους φορείς αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα εκπροσώπησης, τρόπου λειτουργίας και κατανομής των βαρών μεταξύ των μελών του Συνεγγυητικού. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα φαίνεται να έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά την τελευταία τριετία, καθώς οι φόβοι για νέα «κανόνια» εταιρειών έχουν πλέον αμβλυνθεί σε σημαντικό βαθμό.

«Ξέρετε τι είναι να αγωνιζόμαστε σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον για να βγάλουμε κάποια μικρά κέρδη και παράλληλα να κινδυνεύουμε να χάσουμε μεγαλύτερα ποσά μέσω του Συνεγγυητικού, λόγω παράνομων ενεργειών άλλων εταιρειών;» ρωτούσε ιδιοκτήτης γνωστής κερδοφόρας ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δύο είναι οι σπουδαιότεροι λόγοι του βελτιωμένου περιβάλλοντος κατά την τελευταία τριετία.

Ο πρώτος αφορά την -περιορισμένη έστω- αύξηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και γενικότερα των εσόδων των ΑΧΕΠΕΥ από διαφόρων ειδών υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ο κλάδος από τις έντονες ζημίες του παρελθόντος να επιστρέψει σε -συνήθως περιορισμένου ύψους- κερδοφορίες.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την ένταση των ελέγχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μάλιστα από την «πίεση» της τελευταίας προ ορισμένες εταιρείες, τα οικονομικά των οποίων βρίσκονταν «στο κίτρινο», να μεταφέρουν το ταμείο των πελατών και τις υπηρεσίες θεματοφυλακής σε τρίτους. Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και αν οι κάποιες εταιρείες πιεστούν οικονομικά, δεν θα μπορούν να «πειράξουν» τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους (χωρίς τη συναίνεσή τους) και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν προς ίδιον όφελος τα χρήματα αυτά.

«Μακάρι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ο τρέχων έλεγχος να γινόταν και στο παρελθόν», υποστηρίζει γνωστό στέλεχος της αγοράς.

Πάντως, οι εκκρεμότητες του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου δεν λείπουν. Απομένουν για παράδειγμα να αποζημιωθούν κάποιοι επενδυτές της πάλαι ποτέ Γένεσις ΑΧΕΠΕΥ, ενώ έχει ήδη αποζημιωθεί η πλειονότητα των επενδυτών των εταιρειών Guardian, Άτλας και Τσεκούρας («κανόνια» του δεύτερου μισού της προηγούμενης δεκαετίας), πριν ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ζήτημα επάρκειας πόρων από την πλευρά του Συνεγγυητικού για την αποζημίωση δικαιούχων επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v