Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φλας μπακ στις... «συγχωρεμένες» εταιρείες του Χρηματιστηρίου

Οι πολλές δεκάδες μετοχές που… μας άφησαν χρόνους και οδήγησαν σε βαρύτατες απώλειες τους επενδυτές. Από τα «σίγουρα» τραπεζικά χαρτιά και τους «κραταιούς» ομίλους, έως και τις εταιρείες από το... κάτω ράφι της κεφαλαιοποίησης.

Φλας μπακ στις... «συγχωρεμένες» εταιρείες του Χρηματιστηρίου

Το παρόν δημοσίευμα έχει ως αφορμή την άποψη διευθύνοντος συμβούλου γνωστής ΑΕΔΑΚ ότι η θνησιμότητα των εταιρειών (των εισηγμένων στο ΧΑ και όχι μόνο) είναι πολύ υψηλή και πως έχει μεγάλη σημασία η αξιολόγηση των επιμέρους μετοχικών τοποθετήσεων μας, προκειμένου σε βάθος χρόνου να αποφεύγονται -όσο αυτό είναι δυνατόν- οι τοποθετήσεις σε επιχειρήσεις που αν μη τι άλλο δεν θα καταφέρουν να διατηρηθούν εν ζωή.

Το πόσο σωστή είναι η άποψη του συγκεκριμένου CEO αποδεικνύεται από την ίδια την ιστορία του ΧΑ κατά τις τελευταίες δύο ή και τρεις δεκαετίες. Ειδικότερα -ανατρέχοντας και επικαιροποιώντας παλαιότερα δημοσιεύματα του Euro2day.gr- προκύπτει ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως και σήμερα, πολλές δεκάδες εταιρείες του ΧΑ έχουν «βάλει λουκέτο», ενώ αρκετές άλλες βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης και είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν οι μέτοχοί τους θα πάρουν κάποια… ρέστα από το ποσό της αρχικής τους επένδυσης.

Μεταξύ των πρώην εισηγμένων που εντάσσονται στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες εταιρειών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι:

Κατασκευές-Ακίνητα: Αφοί Μεσοχωρίτη, ΑΛΤΕ, Έδραση, Betanet, Μπαλάφας, Stabilton, Τεχνοδομή Αφοί Τραυλού, Θεμελιοδομή (είχε απορροφήσει και την Nestos), Μηχανική, ΒΑΛΚΑΝ Ακινήτων, ΔΙΕΚΑΤ, Ευρωπαϊκή Τεχνική, ΑΤΤΙΚΑΤ, ΓΕΝΕΡ ΓΕΚΑΤ, Γνώμων (οι δύο τελευταίες είχαν απορροφηθεί από την Έμπεδος), Έδραση και ΕΡΓΑΣ.

Πληροφορική-τηλεπικοινωνίες: Πουλιάδης, Alpha Grissin, Datamedia, Despec, Microland, ALTEC (είχε απορροφήσει και την Sysware), Informatics, Intersat, Hitech, Ipitotiki Software & Publications, Lannet.
Τρόφιμα: Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Nutriart (είχε απορροφήσει Αλλατίνη και Κατσέλη), Cardico, Μύλοι Χατζηκρανιώτη, Ξιφίας.

Κλωστές-Ένδυση: Connection, ΚΟΡΦΙΛ, Κλωνατέξ, Maxim-Περτσινίδης, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (είχε απορροφήσει Κλωστήρια Ναούσης, Fanco, Δούδο, Γιαννούση), Micromedia-Μπριτάννια, Νηματεμπορική, Λεβεντάκης, ΕΛΦΙΚΟ, ΕΤΜΑ, ΕΛΛΑΤΕΞ, Sex Form, Ridenco, Μουριάδης, Τεξαπρέτ, Fintexport, Ελληνική Υφαντουργία.

Εμπόριο: Sprider, Κλαουδάτος, Atlantic, Αλυσίδα, Μουριάδης, Εικόνα-Ήχος, Ηλεκτρονική, Κορασίδης, Alsinco, Promota.

Media: Alter, Τηλέτυπος, Τεγόπουλος, Τεχνικές Εκδόσεις.

Χρηματοοικονομικός τομέας: ΑΤΕ Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Aspis Bank, Ασπίς Πρόνοια, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, Ασπίς Επενδυτική, Domus Επενδυτική, Eurobrokers.

Βιομηχανία: Δάρινγκ, Spider, Shelman, Νεοχημική, Veterin, Χαλυβδοφύλλων, Κεράνης, Πετζετάκις, Alco Hellas.

Λοιποί κλάδοι: Εμπορικός Δεσμός, Alfa-Alfa Holdings, ΑΛΚΑΡ-ΑΕΜΕΤ, Alma-Ατέρμων, ΔΑΝΕ, Χατζηιωάννου, Αθηναϊκές Συμμετοχές, Τρόπαια, Κούμπας, Παρνασσός, ΣΑΟΣ, Imperio, Axon Συμμετοχών.

Επίσης, υπήρξαν και εισηγμένες που στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα βγήκαν από το ΧΑ μέσα από τη διαδικασία των δημόσιων προτάσεων σε τιμήματα πολύ χαμηλότερα από αυτά που εισήλθαν σ’ αυτό, ενώ είχαμε και περιπτώσεις όπου μετά από «φτωχές» δημόσιες προτάσεις ακολούθησαν λουκέτα (π.χ. ΔΟΛ, Ιμάκο, Εκδόσεις Λυμπέρη, Ιπποτούρ).

Άλλες εταιρείες συνεχίζουν μεν να βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά με μηδενισμό της αξίας της συμμετοχής των χρηματιστηριακών μετόχων (π.χ. Ναυτεμπορική, Creta Farms, Βαράγκης και επίκεινται οι περιπτώσεις των Μπουτάρης και Sato).

Τέλος, υπάρχουν και εισηγμένες που βρίσκονται σήμερα εκτός διαπραγμάτευσης (π.χ. Dionic, Κεραμεία Αλλατίνη, Ελβιεμέκ, Εκδόσεις Λιβάνη. MLS, Folli-Follie) και παραμένει αβέβαιο το αν κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στο ταμπλό, ή αν θα δώσουν κάποια… ρέστα στους μετόχους τους.

Η μεγάλη εξαίρεση

Υπάρχει όμως και μια εταιρεία του ΧΑ που αφού τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης χωρίς να προβεί σε δημόσια πρόταση, στη συνέχεια «χρύσωσε» τους μετόχους της! Πρόκειται για την Ζάμπα, η οποία αφού εξήλθε από το ΧΑ (με την αιτιολογία της χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας) στη συνέχεια προχώρησε σε υψηλές χρηματικές διανομές, ενώ θα ακολουθήσει και μια μεγάλη ακόμη επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους όταν ολοκληρωθεί η δρομολογούμενη πώληση της ακίνητης περιουσίας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v