Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμες εκλογές στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

Δεύτερη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2022 για το νέο διοικητικό συμβούλιο του φορέα. Οι δύο εκλογές και όλοι οι υποψήφιοι χρηματιστές. Μπαράζ καυτών θεμάτων καλείται να διαχειριστεί η νέα διοίκηση.

Κρίσιμες εκλογές στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αυριανές (8 Σεπτεμβρίου) εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, καθώς εκκρεμεί η αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τόσο τα οικονομικά των μελών του όσο και την εγχώρια κεφαλαιαγορά ευρύτερα.

Η αυριανή προσφυγή στις κάλπες είναι η δεύτερη μέσα στο 2022 και είναι αποτέλεσμα του πρόσφατου θεσμικού πλαισίου για το Συνεγγυητικό που ψηφίστηκε και προέβλεπε νέες εκλογές μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Ειδικότερα, θα στηθούν δύο κάλπες, η «μεγάλη» (αφορά όσα μέλη εκτελούν υπηρεσίες θεματοφυλακής, ή/και εκτέλεσης εντολών, δηλαδή ΑΧΕ, ΑΧΕΠΕΥ, και τμήμα των ΕΠΕΥ) και η «μικρή» (ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΔ, τμήμα ΕΠΕΥ).

Από τη «μεγάλη» κάλπη θα εκλεγούν τρία μέλη του Δ.Σ. και σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιοι θα είναι -κατά αλφαβητική σειρά- οι κ.κ. Νίκος Ανδριανόπουλος (Eurobank Equities), Ίων Κουφοπαντελής (Eurocorp), Σπύρος Κυρίτσης (Ελληνοαμερικανική), Αλέξανδρος Μωραϊτάκης (Nuntius), Νίκος Πετροπουλάκης (Merit), Παναγιώτης Ταναμπασίδης (Triple A Experts ΑΕΠΕΥ) και Βαγγέλης Χαρατσής (Beta).

Από τη «μικρή» κάλπη θα εκλεγούν δύο μέλη, όπου ως υποψήφιοι φέρονται οι Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), Κων/νος Θεοδωρόπουλος (Άθως ΑΕΔΑΚ) και η κα Ελένη Κορίτσα (Eurobank ΑΕΔΑΚ).

Τέλος, χωρίς συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία, ορίζεται ένα μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (η Ε.Κ. προτείνει και το υπουργείο εγκρίνει)  και ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα «καυτά» θέματα

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συνεγγυητικού θα κληθεί… με το καλημέρα να αντιμετωπίσει δύο τουλάχιστον σοβαρά ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τα μέλη του αλλά και ευρύτερα την εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Το πρώτο ζήτημα αφορά τον τρόπο κατανομής των εισφορών που καταβάλλει κάθε μέλος στο Συνεγγυητικό. Ο μέχρι σήμερα τρόπος ορισμού των εισφορών θα αλλάξει, με το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο να καλεί το νέο Δ.Σ. του Συνεγγυητικού να προτείνει αυτό συγκεκριμένο τρόπο κατανομής των εισφορών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία στη συνέχεια θα υποβάλει σχετική πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να νομοθετήσει σχετικά.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των μελών και αποτελεί ζητούμενο το το κατά πόσο θα μπορέσει να προκύψει κοινή πρόταση. Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, δεν λείπουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως η όποια πρόταση του Δ.Σ. καλό θα ήταν να περάσει προς ψήφιση και από τη γενική συνέλευση των μελών του Συνεγγυητικού προκειμένου να εκφράζει την πλειοψηφία του κλάδου. Για το σχετικό θέμα, φέρεται να υπάρχει μελέτη της EY, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό.

Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της καταγραφής υποαξιών από την 1η Ιανουαρίου του 2024 στα λογιστικά βιβλία των χρηματιστηριακών εταιρειών, εξαιτίας των αποζημιώσεων που έχει καταβάλει εδώ και τόσα χρόνια το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.

Ειδικότερα, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και τα άλλα μέλη έχουν εγγεγραμμένο σήμερα στο ενεργητικό τους το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβάλει στο Συνεγγυητικό, ποσό που κυμαίνεται αθροιστικά γύρω στα 52 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η τρέχουσα καθαρή θέση του Κεφαλαίου εκτιμάται γύρω στα 31 εκατ. ευρώ, οπότε σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα μέλη θα πρέπει να «κουρέψουν» από 1/1/2024 από το ενεργητικό και τα ίδια κεφάλαιά τους περίπου κατά τα 21 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το συγκεκριμένο «κούρεμα» είναι σημαντικό σε ύψος και πιθανόν να οδηγήσει σε ζητήματα φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας ορισμένα από τα μέλη, σε έναν κλάδο που ταλαιπωρήθηκε έντονα από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι, αναμένεται να τεθεί από ορισμένους προς συζήτηση το θέμα τμηματικής προσαρμογής των ιδίων κεφαλαίων και όχι της εφάπαξ επιβάρυνσης που ψηφίστηκε στο πρόσφατο νόμο.

Σε κάθε περίπτωση, τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου τού επιτρέπουν να ικανοποιήσει τυχόν νέες αποζημιώσεις επενδυτών, ενώ παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν μια σειρά προληπτικών μέτρων που ήδη έχει λάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου ο κίνδυνος ενός νέου «λουκέτου» που θα προκαλέσει ζημία στο Συνεγγυητικό να έχει περιοριστεί δραστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v