Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για επερχόμενα ντιλ σε ΑΧΕ και ΑΧΕΠΕΥ

Δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο σε χρηματιστηριακή εταιρεία από τους ελέγχους της Εφορίας. «Καμπάνα» σε μια ΑΕΠΕΥ για τυπική παράβαση, τι λέει η αγορά για το ύψος του προστίμου. Τα σενάρια για ντιλ στον κλάδο.

Τα σενάρια για επερχόμενα ντιλ σε ΑΧΕ και ΑΧΕΠΕΥ

Πολλά ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα περί ελέγχων της ΑΑΔΕ σε χρηματιστηριακές εταιρείες και για δήθεν παρανομίες που εντοπίστηκαν, προκαλώντας τη δυσφορία των παραγόντων της αγοράς αλλά και κλίμα ανησυχίας σε μέρος των επενδυτών.

Πώς όμως έχουν τα πράγματα; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr προκύπτει ότι:

  • Πρώτον, δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο σε καμιά χρηματιστηριακή εταιρεία (είτε ΑΧΕ είτε ΑΧΕΠΕΥ), ούτε και αυτή την περίοδο ελέγχεται από τις φορολογικές αρχές κάποια χρηματιστηριακή εταιρεία.
  • Δεύτερον, επιβλήθηκε όντως από την ΑΑΔΕ πρόστιμο σε μία ΑΕΠΕΥ, που δεν είναι καν εστιασμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο.
  • Τρίτον, το πρόστιμο ήταν μεν μεγάλο σε ύψος, αλλά δεν αφορούσε ούτε σε απάτη, ούτε σε φοροδιαφυγή, ούτε εν γένει σε «λαβράκια» που πιάνονται σε μεγάλες υποθέσεις. Αντίθετα, το πρόστιμο της ΑΑΔΕ «πατούσε» ουσιαστικά σε τυπική παράβαση στα πληροφοριακά στοιχεία που καταγράφουν οι εταιρείες του κλάδου. Όπως λέγεται, σε μια κατάσταση των ξένων μη Αμερικανών πελατών δεν ήταν καταχωρημένα κάποια στοιχεία. Πού εστιάζεται το πρόβλημα; Στο ότι επειδή το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει κάποιο ανώτατο όριο προστίμου (θεσμικοί φορείς της αγοράς, όπως για παράδειγμα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, το έχουν καταγγείλει αυτό σε ανύποπτο χρόνο), το ποσό που επιβλήθηκε είναι δυσανάλογα μεγάλο και κύκλοι της αγοράς θεωρούν βέβαιο πως τελικά θα καταπέσει. «Ούτε ευρώ δεν θα εισπράξει τελικά η ΑΑΔΕ, γιατί δεν ισχύει η αρχή της αναλογικότητας», υποστηρίζουν.
  • Και τέταρτον, για το ίδιο θέμα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελεγχθούν όλες οι ΑΕΠΕΥ και ΑΧΕΠΕΥ που τηρούν λογαριασμούς φύλαξης πελατών. Αυτή τη στιγμή πάντως, δεν ελέγχεται καμία εταιρεία ή, αν ευσταθούν κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είχαν ξεκινήσει έλεγχοι σε άλλες δύο ΑΕΠΕΥ (που ούτε και αυτές εστιάζουν στο ελληνικό χρηματιστήριο) αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν.

«Ουδέν κακόν (αναστάτωση στην αγορά) αμιγές καλού (ευκαιρία να τροποποιηθεί σύντομα το θεσμικό πλαίσιο)» υποστήριξε γνωστός χρηματιστής.

Κινητικότητα για deals

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν σήμερα στον χρηματιστηριακό-επενδυτικό χώρο κάποιες επαφές για deals, αλλά όχι στον έντονο βαθμό που χαρακτηρίζει άλλους κλάδους της οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επενδυτή εκτός ΕΕ που συζητά εδώ και μήνες το ενδεχόμενο εξαγοράς ελληνικής ΑΧΕΠΕΥ, προσβλέποντας σε άδεια κοινοτικής χώρας, αλλά και επιθυμώντας να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο-τρεις εταιρείες μικρών μεριδίων αγοράς που θα ήθελαν να πουληθούν ή να απορροφηθούν από άλλες δυνάμεις του χώρου.

Τέλος, όπως σημειώνει παράγοντας της αγοράς, σε μια περίοδο όπου -όπως λέγεται- το asset management αποκτά μεγάλη σημασία, οι ΑΧΕΠΕΥ μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν ένα καλό τέτοιο όχημα, καθώς διαθέτουν πελατολόγιο, τεχνογνωσία και τις απαιτούμενες δανειοδοτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v