Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τεχνικά σήματα που στέλνει τώρα ο FTSE 25

Πώς διαμορφώνεται και γιατί προβληματίζει η τεχνική εικόνα του εγχώριου δείκτη FTSE/XA Large Cap που αποτελεί τον οδηγό για την ευρύτερη αγορά. Το βασικό σενάριο που δείχνουν τα «κύματα» και πώς μπορεί να ανατραπεί.

Τα τεχνικά σήματα που στέλνει τώρα ο FTSE 25

Οι ελληνικές μετοχές και ειδικά η υψηλή κεφαλαιοποίηση και οι τραπεζικές μετοχές προσπαθούν να ξεφύγουν από το στενωπό που έχει προκληθεί από τη ρωσική εισβολή, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, καθώς την πιο επιθετική στρατηγική της ΕΚΤ, η οποία έχει οδηγήσει σε ανησυχία γύρω από τα αυξημένα επίπεδα χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Ελλάδα και έχει αυξήσει και τις αποδόσεις των ομολόγων.

Τα εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη μπορεί να φαίνονται όλο και πιο ισχυρά, με το ελληνικό ΑΕΠ να επιστρέφει δυναμικά, αλλά οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα επηρεάζουν αρνητικά τις μετοχές. Η διεύρυνση αυτή επηρέασε τη συμπεριφορά των ελληνικών μετοχών και κυρίως επειδή έχει ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα την απαιτούμενη απόδοση των μετοχών (Equity risk premium).

Η τεχνική εικόνα, πάντως, συνολικά εξακολουθεί να προβληματίζει. Ο Δημήτρης Τσάντος, μέλος της τεχνικής ομάδας ανάλυσης της Elliott Wave Trader και της Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, εκτιμά ότι το βασικό σενάριο για τη μέτρηση του εγχώριου δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ότι ο δείκτης κορύφωσε στις 2.384 μονάδες, στο υψηλό του Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, είχαμε μια καθοδική κίνηση ως ABC στις 1.853 μονάδες το οποίο αποτέλεσε και το χαμηλό του Ιουνίου, την οποία ορίζουμε ως (Α) ή (W). Η κίνηση από τα χαμηλά του Ιουνίου των 1.853 μονάδων ως τα υψηλά του Αυγούστου στις 2.186 μονάδες ορίζεται ως Α. Η κίνηση από τις 2.186 μονάδες ως τις 1.876 μονάδες του Οκτωβρίου ορίζεται ως Β και έκτοτε ανεβαίνει το C με τελικό στόχο περίπου το προηγούμενο υψηλό των 2.186 μονάδων, όπου και το 61,8% Fibonacci retrace, τεχνικά επίπεδα τα οποία αποτυπώνονται στο δίωρο διάγραμμα.

Πιο αναλυτικά και σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα ανάλυσης, στο time frame του δεκαπεντάλεπτου διαγράμματος, ο δείκτης των blue chips στην εγχώρια αγορά βρίσκεται κοντά στη ολοκλήρωση του τρίτου κύματος και έπειτα απομένουν τα δύο καταληκτικά κύματα το τέταρτο και το πέμπτο, αντίστοιχα, για να ολοκληρωθεί το κύμα C. Η τεχνική εικόνα δείχνει ότι για όσο διάστημα ο FTSE/XA Large Cap διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα των 2.050 μονάδων, ακολουθεί τη μέτρηση μας όπως την έχουμε ορίσει αλλά πιθανή απώλεια των 2.040 – 2.050 μονάδων σημαίνει ότι χρήζει αναθεώρησης η συγκεκριμένη μέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v