Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NBG Securities: Τα top picks για το 2023

Τι εκτιμά για τη στρατηγική των ελληνικών μετοχών και τις προοπτικές του 2023 η Εθνική Χρηματιστηριακή. Γιατί προβλέπει ότι θα είναι μια χρονιά με δύο όψεις. Ποιες μετοχές επιλέγει.

NBG Securities: Τα top picks για το 2023

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει εισέλθει στο 2023 με θετικό πρόσημο (άνοδος 9% σε ετήσια βάση), κυρίως λόγω των χρηματοοικονομικών εταιρειών (άνοδος 17% σε ετήσια βάση), καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να δουν πέρα από τις δυσοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το χειρότερο ξέσπασμα της Covid στην Κίνα και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στην Ευρώπη, σημειώνει σε ανάλυσή της η NBG Securities.

Οπως επισημαίνει, οι κορυφαίες επιλογές για φέτος περιλαμβάνουν μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα, με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo), οι οποίες ταιριάζουν με την αμυντική και αξιακή πρόταση για το α' εξάμηνο του 2023.

Επιπλέον, περιλαμβάνει εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η αναδιάρθρωση, καθώς και ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους εταιρείες με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία του κλάδου και καλές προοπτικές ανάπτυξης (Autohellas) ή που συνδυάζουν πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (Cenergy Holdings).

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, παραμένει θετική λόγω των βελτιωμένων θεμελιωδών μεγεθών, της θετικής δυναμικής των κερδών και της δυνητικής διανομής μερίσματος. Η κορυφαία επιλογή στον τραπεζικό τομέα είναι η Τράπεζα Πειραιώς κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπει μια πιο ελκυστική απόδοση κινδύνου μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών της στοιχείων.

Κατά την άποψή τους, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της οικονομίας και των ελληνικών κεφαλαιαγορών το 2023 περιλαμβάνουν τα εξής:

- Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα παγκόσμιο υφεσιακό περιβάλλον. Συνολικά, αυτό είναι υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές: Το μακροοικονομικό σενάριο παραμένει αρκετά ευνοϊκό (ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,0%-2,0% ετησίως), με την επιβράδυνση να αποδίδεται κυρίως στην προβλεπόμενη εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας της ζώνης του ευρώ, στην υστέρηση των επιπτώσεων του πληθωριστικού/ενεργειακού σοκ και στις λιγότερο ευνοϊκές επιδράσεις βάσης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό το ανθεκτικό μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει την αύξηση των εταιρικών κερδών και, ως εκ τούτου, τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, ενώ παράλληλα παρέχει και καθοδική στήριξη.

- Πολιτική σταθερότητα και το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών. Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2023. Με δεδομένη την αλλαγή του εκλογικού νόμου που καταργεί τις μπόνους έδρες και εισάγει ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, πιστεύει ότι καθώς είναι πιο πιθανό να διεξαχθούν δύο γύροι εκλογών, θα χρειαστούν εβδομάδες για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση. Τούτου λεχθέντος, συνολικά, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς την αγορά, βλέπουμε χαμηλό κίνδυνο όσον αφορά την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων ή και την ουσιαστική αλλαγή της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, μια κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να δημιουργήσει ορισμένους κινδύνους για τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πολιτική.

- Επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας - ένας θετικός καταλύτης επιδόσεων. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η Ελλάδα θα καταφέρει να αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα σε επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή στο β' εξάμηνο του 2023, μετά τις εκλογές την άνοιξη του 2023, επιτυγχάνοντας έναν σημαντικό στόχο, ιδίως στο πλαίσιο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών που έχουν επηρεάσει ανοδικά τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αναμένει ότι η αναβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών και ενδεχόμενη επανένταξή τους στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών (αναμφίβολα ένας θετικός καταλύτης απόδοσης, ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει δύο χρόνια για να υλοποιηθεί).

- Το 2023 θα είναι ένα έτος με δύο όψεις. Η προσδοκία για φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας παρέχουν αμφότερα το απαραίτητο αφήγημα για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές στο β' εξάμηνο του 2023. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από την καλή δυναμική στην αύξηση των εταιρικών κερδών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς τομείς.

Με αυτό το δεδομένο, μετά το ράλι από τις αρχές του χρόνου στις ελληνικές μετοχές, παραμένει πιο επιφυλακτική στις προοπτικές για τις μετοχές όσον αφορά τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τις εκλογές, καθώς οι παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές (εξέλιξη του πληθωρισμού, αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και γεωπολιτική) παραμένουν αβέβαιες. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε μερισματικές μετοχές υψηλής ποιότητας ή/και αμυντικές μετοχές, με πιο ανθεκτικές ταμειακές ροές που συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v