Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξι άξονες για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς

Μέτρα ενίσχυσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των εταιρικών ομολόγων. Τι είπε από την πλευρά της EΧΑΕ ο Νίκος Πορφύρης, σχετικά με τις προσπάθειες για τη μετάταξη από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές. Η παρέμβαση του ΣΜΕΧΑ.

Έξι άξονες για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς

Το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η EBRD, το ΧΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΛΤΕ, παρουσιάστηκε σήμερα σε σχετική εκδήλωση στην Αθήνα.

Το στρατηγικό αυτό σχέδιο περιλαμβάνει έξι τομείς, οι οποίοι εστιάζουν:

  1. Στην ενίσχυση του ρυθμιστικού-εποπτικού πλαισίου.
  2. Στην επέκταση των επενδυτικών ευκαιριών και την ανάπτυξη οικοσυστημάτων Fintech και ESG. Σημαντικό στόχο αποτελεί η επανένταξη του ΧΑ στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές, η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG και οι δράσεις για την ανάπτυξη της ψηφιακής χρηματοδότησης.
  3. Αλλαγές για ένα δίκαιο και διαφανές φορολογικό πλαίσιο. Στο πεδίο αυτό ανακοινώθηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα ισχύσουν μέτρα όπως η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από το 0,5% στο 0,2%, η συρρίκνωση του τέλους επί των πωλήσεων μετοχών στο ΧΑ από το 0,2% στο 0,1%, ο μηδενισμός της φορολόγησης των εταιρικών ομολόγων, καθώς και η θέσπιση κινήτρων εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΧΑ.
  4. Η βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας (πχ απλοποίηση-ψηφιοποίηση διαδικασιών και μείωση κόστους για την εισαγωγή εταιρειών στο ΧΑ, κίνηση για την ενίσχυση της Εναλλακτικής Αγοράς).
  5. Η ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.
  6. Ενέργειες που προάγουν τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την μετάταξη του ΧΑ από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγοράς, από την πλευρά της EΧΑΕ ο κ. Νίκος Πορφύρης επισήμανε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται να πληρούνται μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, μέρος των οποίων δεν εξαρτώνται από την ΕΧΑΕ αλλά από επιδόσεις της αγοράς.

Τα περισσότερα από τα απαιτούμενα ποιοτικά κριτήρια ήδη πληρούνται και κάποια άλλα θα εξηγηθούν αναλυτικά στον οίκο MSCI τον προσεχή Απρίλιο. Τον Ιούνιο του 2023 αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση από τον MSCI για το κατά πόσο το ΧΑ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναπτυγμένη αγορά και στη συνέχεια θα ερωτηθούν οι συμμετέχοντες. Σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση θα παίξει το αν η χώρα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα σε ότι αφορά την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της.

Παρέμβαση ΣΜΕΧΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

  • Στη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει το ΧΑ στα δημόσια οικονομικά και στην ανάπτυξη της οικονομίας (πχ το ένα τρίτο των φορολογικών εσόδων από νομικά πρόσωπα προέρχεται από εισηγμένες εταιρείες).
  • Στην ανάγκη αξιοποίησης στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο των 50 συγκεκριμένων δράσεων που είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη προσπάθεια για τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδιασμού (Επιτροπή Ζαββού).
  • Στην συνεκτίμηση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως το μικρό μέγεθος πολλών εταιρειών του.
  • Στην ανάγκη μεγαλύτερης εξωστρέφειας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
  • Στην ανάγκη ύπαρξης ενός οδικού χάρτη σε ότι αφορά την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού με συγκεκριμένες, δράσεις και χρονοδιαγράμματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v