Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβαία Κεφάλαια: Καθαρές εισροές €1 δισ. το πρώτο δίμηνο

Καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση «φρέσκου χρήματος» έπαιξαν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν λανσάρει 5ετούς διάρκειας Ομολογιακά. Το παράδοξο με τα Μετοχικά Αμοιβαία.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Καθαρές εισροές €1 δισ. το πρώτο δίμηνο

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς μετά το ισχυρό photo finish του 2022, η νέα χρονιά ξεκίνησε με σημαντικού ύψους καθαρές εισροές, οι οποίες προσέγγισαν το ένα δισ. ευρώ κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, το 2022 έκλεισε με θετικές καθαρές εισροές ύψους 611 εκατ. ευρώ (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα) παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις όποιες επιπτώσεις είχαν όλα αυτά στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι εκροές παρατηρήθηκαν πέρυσι στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, αν και αυτά υπεραπέδωσαν έντονα των λοιπών Μετοχικών και Ομολογιακών Α/Κ, κλείνοντας τη χρονιά με αξιοσημείωτα κέρδη για τους μεριδιούχους τους.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς έως και την 23η Φεβρουαρίου (βλέπε στοιχεία πρώτου παρατιθέμενου πίνακα) τα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται εγχώριες ΑΕΔΑΚ προσέλκυσαν επιπλέον κεφάλαια ύψους 897 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι διευρύνθηκε περαιτέρω κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση «φρέσκου χρήματος» έπαιξαν οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες από το Νοέμβριο του 2022 έως και σήμερα έχουν λανσάρει πενταετούς διάρκειας Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία διανέμουν ετήσιο «μέρισμα» της τάξεως του 3% (πρόσφατα, ανάλογο προϊόν εξέδωσε και η Otpima Bank). Ειδικότερα, την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 23ης Φεβρουαρίου, κατά την οποία οι συνολικές εισροές διαμορφώθηκαν στα 897 εκατ. ευρώ, είχαμε κεφαλαιακές ενέσεις ύψους 562,4 εκατ. ευρώ στα Ομολογιακά Ελλάδας και άλλων 407,8 εκατ. ευρώ στα Ομολογιακά Διεθνή.

Άλλες σημαντικές εξελίξεις κατά την ίδια περίοδο ήταν οι εκροές ύψους 101,7 εκατ. από την κατηγορία των Funds of Funds Μικτών Α/Κ και 41,4 εκατ. από τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας. Το παράδοξο είναι ότι εκροές από τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έλαβαν χώρα τόσο το 2022 όσο και κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, παρά την πολύ σημαντική άνοδο που έχουν σημειώσει οι τιμές των μεριδίων τους. Ενδεικτικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ξεκίνησε τη φετινή χρονιά από τις 936,15 μονάδες και έκλεισε τον Φεβρουάριο στις 1.129,25 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 20,6%!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v