Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jefferies: Παραμένει «ζωντανό» το επενδυτικό στόρι του ΧΑ

Συνεχίζεται η «έκρηξη» του ΑΕΠ, θα παραμείνει ισχυρή μέχρι το 2023, σημειώνει ο οίκος που μόλις ξεκίνησε την κάλυψη των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Γιατί «παραμένει bullish».

Jefferies: Παραμένει «ζωντανό» το επενδυτικό στόρι του ΧΑ

Αναμενόμενη ήταν η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνει η Jefferies, μετά την έναρξη κάλυψης των ελληνικών μετοχών, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που εγγυώνται το επενδυτικό στόρι εξακολουθούν να ισχύουν -ισχυρό ονομαστικό ΑΕΠ, βελτιωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χάρη στο μειωμένο κόστος εισαγωγής ενέργειας και μια επανεκτίμηση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Φυσικά, μερικές από τις ισχυρότερες αναθεωρήσεις κερδών παγκοσμίως έχουν επίσης βοηθήσει. 

Οπως αναφέρει ο οίκος, «η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 9,8% ετησίως το 4ο τρίμηνο θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, δεδομένου του ιδανικού συνδυασμού των επιπτώσεων χαμηλής βάσης και των επιπέδων-ρεκόρ του πληθωρισμού. Ωστόσο, η πρόβλεψη για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,6%  (ΔΝΤ 1,8%) φαίνεται να είναι χαμηλή κατά την άποψή μας, ενώ μια πρόβλεψη για πληθωρισμό 5% φέτος θα πρέπει να διατηρεί το ονομαστικό ΑΕΠ πολύ πάνω από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ωφελείται από την πτώση των τιμών της ενέργειας και τον ενάρετο κύκλο ενός ισχυρότερου ευρώ. Η εποχική ισχύς στις υπηρεσίες (τουρισμός) θα πρέπει επίσης να βοηθήσει τον λογαριασμό εμπορίου και υπηρεσιών».

Η Jefferies συνεχίζει αναφέροντας ότι «μια κυκλική ιστορία ανάπτυξης εκτυλίσσεται με τον μεταποιητικό δείκτη S&P PMI (51,7 τον Φεβρουάριο) να αυξάνεται, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα στην ΕΕ (στο 107,5 τον Φεβρουάριο) δείχνει αισιοδοξία. Ο δείκτης ΡΜΙ που αφορά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις νέες παραγγελίες ήταν ο ισχυρότερος από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του Ταμείου Ανάκαμψης (EU next Generation) της ΕΕ -το σχέδιο αποτελείται από 106 επενδυτικά μέτρα και 68 μεταρρυθμίσεις. Θα υποστηριχθούν με 17,77 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το 37,5% του σχεδίου θα υποστηρίξει τους κλιματικούς στόχους και το 23,3% του σχεδίου θα προωθήσει την ψηφιακή μετάβαση. Το σχέδιο θα ανεβάσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,1%, στο 3,3% έως το 2026 (πηγή: EC)».

Ο oίκος αναφέρει ότι μόλις ξεκίνησε την κάλυψη των μετοχών των ελληνικών τραπεζών. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι με το 90% περίπου των δανείων να είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, οι εκτιμήσεις φαίνονται  υπερβολικά συντηρητικές, συνυπολογίζοντας περίπου 15% μόνο αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) το 2023 (έναντι περίπου 25% εκτίμησης για Ιταλία/Ισπανία) -η Jefferies εκτιμά ότι θα κινηθούν 10% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις το 2023.

H Jefferies καταλήγει αναφέροντας ότι «το ισοζύγιο πιθανοτήτων υποδηλώνει ότι η έκρηξη του ονομαστικού ΑΕΠ θα παραμείνει ισχυρή μέχρι το 2023. Παραμένουμε bullish».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v