Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Νέα πτώση στις ευρωαγορές αναμένουν οι επενδυτές

Μαζική φυγή από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές καταγράφει έρευνα της τράπεζας στους διαχειριστές κεφαλαίου. Γιατί αναμένουν πτώση κερδών το 2023. Πού στρέφονται τα «ισχυρά χέρια».

BofA: Νέα πτώση στις ευρωαγορές αναμένουν οι επενδυτές

Ενας στους τρεις Ευρωπαίους διαχειριστές κεφαλαίων θεωρεί ότι το μεγαλύτερο ρίσκο στις αγορές είναι ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Bank of America.

Το ποσοστό έχει εκτιναχθεί από 8% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό (μεγαλύτερο ρίσκο για το 25% των διαχειριστών, από 40% τον προηγούμενο μήνα).

Η σκιώδης τραπεζική στις ΗΠΑ θεωρείται η πιο πιθανή πηγή ενός τέτοιου πιστωτικού γεγονότος για έναν στους τρεις διαχειριστές.

Φόβοι ύφεσης

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος υψηλότερων επιτοκίων για τράπεζες και ευρωπαϊκές οικονομίες οδηγεί σε επανεκτίμηση των προσδοκιών για την ύφεση. Ενας στους δύο επενδυτές αναμένει πτώση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, έναντι 33% τον προηγούμενο μήνα και μετά από εννέα μήνες πτώσης του σχετικού ποσοστού. Το 61% αναμένει ύφεση στην Ευρώπη τους επόμενους 12 μήνες, από 55% τον Φεβρουάριο. Ένα 42% των διαχειριστών αναμένει παγκόσμια ύφεση, από 24% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το 66% αναμένει επιβράδυνση στις ΗΠΑ λόγω της ταχείας αύξησης των επιτοκίων, με το 63% να αναμένει το ίδιο στην Ευρώπη.

Η πορεία των αγορών

Δύο στους τρεις επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν περιθώρια περαιτέρω πτώσης για τις ευρωπαϊκές μετοχές, από 53% τον προηγούμενο μήνα. Το 71% προβλέπει πτώση στα κέρδη ανά μετοχή λόγω ηπιότερης ανάπτυξης, με το 16% να θεωρεί υπερτιμημένες τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν πιο θετικοί μεσοπρόθεσμα, με το 55% να βλέπει περιθώρια ανόδου για τις ευρωμετοχές το επόμενο 12μηνο.

Ποιοι κλάδοι θα δεχτούν πιέσεις

Ενας στους τρεις διαχειριστές εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές εταιρειών που βασίζονται στον οικονομικό κύκλο θα υποαποδώσουν έναντι των μετοχών με αμυντικά χαρακτηριστικά.

Το 66% εκτιμά ότι οι μετοχές υψηλής ποιότητας θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών χαμηλής ποιότητας.

Στις τράπεζες, που αποτελούσαν και τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές στην Ευρώπη τον τελευταίο μήνα, καταγράφεται μεγάλη μείωση θέσεων, με μόλις ένα «καθαρό» 3% να δηλώνει ότι διατηρεί θέση overweight, έναντι 27% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται στην κορυφή για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021, με ένα «καθαρό» 34% να δηλώνει overweight για τον κλάδο έναντι 10% τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, το ποσοστό των διαχειριστών που δηλώνει underweight στο real estate εκτινάσσεται από ένα «καθαρό» 20% στο 45%, κάτι που τον καθιστά τον λιγότερο προτιμώμενο κλάδο στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v