Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντλεί 2,5 δισ. η Αθήνα από το 5ετές, στο 3,92% το επιτόκιο

(upd2) Πάνω από 19 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι προσφορές για τον πενταετή τίτλο που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ. Η μεγάλη ζήτηση οδήγησε σε μείωση του αρχικού επιτοκίου κατά 5 μονάδες βάσης.

Αντλεί 2,5 δισ. η Αθήνα από το 5ετές, στο 3,92% το επιτόκιο

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ. και η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή καθώς ξεπέρασε τα 19,1 δισ. ευρώ.

Η αρχική καθοδήγηση που δόθηκε στους επενδυτές σε ό,τι αφορά το επιτόκιο ήταν 95 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps, δηλαδή 3,97% και μειώθηκε στις 90 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps ή 3,92%. 

Σύμφωνα με τον ανάδοχο, το ύψος της νέας έκδοσης 5ετούς ομολόγου θα διαμορφωθεί στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το κουπόνι της έκδοσης ανέρχεται στο 3,875%. 

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς.

Σταϊκούρας για 5ετές: Εχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών

«Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, η έκδοση ήταν επιτυχής, «παρά το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού.

Έτσι έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές.
Ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που υπερβαίνουν, και πάλι, τα 38 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά την έντονη διεθνή μεταβλητότητα, η διαφορά επιτοκίου (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό βρίσκεται περίπου στο 1/4 των αρχών του 2019.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή ανθεκτικότητα, την ισχυρή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την τελευταία τετραετία, με την άσκηση υπεύθυνης και συνετής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή Κυβέρνηση».

Οι δανειακές ανάγκες της χώρας

Όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day.gr, το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στις αγορές συγκέντρωνε αρκετά χαρακτηριστικά «παράθυρου ευκαιρίας» για τη δεύτερη κατά σειρά έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για το 2023. Πέραν της ελκυστικότητας των ομολόγων σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια, που λειτουργεί υπέρ μιας έκδοσης τώρα, η προκήρυξη των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα αφαιρεί από το ετήσιο κάδρο των μελλοντικών εκδόσεων έως και τέσσερις μήνες.

Η αλήθεια είναι, από την άλλη πλευρά, ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε την πολυτέλεια να περιμένει ακόμα και το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ταμειακά διαθέσιμα στο 18% του ΑΕΠ και κάλυψη ήδη των 7 από τα συνολικά 11 δισ. ευρώ των μικτών ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών του 2023 δίνουν περιθώριο αναμονής όσο χρειάζεται.

Επιπρόσθετα, με μία μόνο έκδοση στις αρχές του 2023 με το νέο δεκαετές ομόλογο, ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει ήδη τα 3,5 δισ. ευρώ από τα έως 7 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει πως θα αντλήσει φέτος από τις αγορές. Επέλεξε όμως να διατηρήσει ανοιχτή την επικοινωνία με τις αγορές, ενώ η ανακοίνωση της επικείμενης εξόδου σε χρόνο παράλληλο με την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μάλλον ως τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Όπως επανέλαβε χθες ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δ. Τσάκωνας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, «όλες μας οι κινήσεις είναι προσεκτικά προσχεδιασμένες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v