Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το νέο παράγωγο της MSCI και ο ρόλος του hedging

Το νέο όπλο στη φαρέτρα του ΧΑ για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, η δυνατότητα hedging και ο τριπλός «ανταγωνισμός» των συμβολαίων. Τι δήλωσε σε σχετική εκδήλωση ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος.

Χρηματιστήριο: Το νέο παράγωγο της MSCI και ο ρόλος του hedging

Ως ένα σημαντικό εργαλείο προκειμένου το ελληνικό χρηματιστήριο να γίνει περισσότερο ορατό από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, χαρακτηρίζεται από παράγοντες της ΕΧΑΕ το λανσάρισμα προθεσμιακών συμβολαίων που θα συνδέονται με το νέο δείκτη MSCI GR Rebased.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι η έμφαση που δίνουν οι ξένοι επενδυτές στο εκάστοτε χαρτοφυλάκιο του MSCI Greece και στο πόσο έντονα αυξάνεται ο όγκος των συναλλαγών, λόγω των εκάστοτε διαφοροποιήσεων που παρατηρούνται στη μετοχική σύνθεση του συγκεκριμένου δείκτη.

Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις θέσεις τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, σε περίπτωση που τους προσφερόταν παράλληλα με τον MSCI Greece και ένα εργαλείο αντιστάθμισης του κινδύνου που αναλαμβάνουν (hedging).

Μέχρι χθες, οι ξένοι που επένδυαν σε μετοχές του MSCI Greece μπορούσαν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο μόνο ως ένα βαθμό, μέσα από τα προθεσμιακά συμβόλαια του FTSE/Athex-25 και μάλιστα έναντι του κλεισίματος τιμών του δείκτη πριν την εκκίνηση των πλειστηριασμών. Στην πράξη δηλαδή, οι συγκεκριμένοι επενδυτές δεν θεωρούσαν το συμβόλαιο του «25άρη» ως ένα προϊόν κατάλληλο γι’ αυτούς και ίσως για τον συγκεκριμένο λόγο να διακρίνεται από περιορισμένο όγκο συναλλαγών.

Σύμφωνα επίσης με τους ίδιους κύκλους, υπάρχουν άλλοι δύο λόγοι για τους οποίους το νέο προθεσμιακό συμβόλαιο του MSCI Greece θα μπορούσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών:

  • Πρώτον, λόγω του ότι αναμένεται να έχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα από αυτή του FTSE/ATHEX-25, οπότε θα υπόσχεται μεγαλύτερες… συγκινήσεις σε όσους επιθυμούν να τοποθετούνται με κερδοσκοπικά κριτήρια, ιδίως σε μια έντονη περίοδο αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα και 
  • δεύτερον, στην επιθετική πολιτική τιμών που έχει υιοθετήσει η ΕΧΑΕ, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση τριών market makers στο συγκεκριμένο προϊόν.

Στην ουσία, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να τοποθετούνται σε τρία προθεσμιακά συμβόλαια δεικτών στην Ελλάδα (του FTSE-ATEHEX/25, του MSCI Greece και του Τραπεζικού Δείκτη) και θα επιλέγουν όποιο αυτοί επιθυμούν κάθε φορά. Μεταξύ αυτών υπάρχουν τομές αλλά και ουσιαστικές διαφορές.

«Μέσω του νέου παραγώγου προσπαθούμε να τονώσουμε περαιτέρω το ενδιαφέρον των ξένων προκειμένου αυτοί να αποκτήσουν αρχικά τις δέκα μετοχές που βρίσκονται στον δείκτη MSCI Standard (Alpha Βank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Στη συνέχεια ωστόσο, έχοντας ήδη αποκτήσει θέσεις σε ελληνικές μετοχές, οι ξένοι πολύ πιθανόν να κατευθυνθούν και σε άλλα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία και αυτό είναι επίσης επιθυμητό» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείεται μάλιστα σε επόμενη χρονική φάση, να λανσαριστεί και option (προτιμησιακό δικαίωμα) στον MSCI Greece.

Στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος (φωτ.) δήλωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που παρουσιάζουμε σήμερα το νέο παράγωγο προϊόν στον MSCI Greece Rebased Index. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη διαρκή προσπάθειά μας για διεύρυνση και εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων που διαπραγματεύονται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Είμαστε βέβαιοι ότι το νέο αυτό προϊόν θα αποτελέσει μία σημαντική προσθήκη που θα ενισχύσει τη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα της αγοράς των παραγώγων μας και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την επιτυχία του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v