Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκτιμήσεις Société Générale, ING και DZ Bank για τις εκλογές

Οι τελευταίες εκτιμήσεις πριν τη μάχη της κάλπης από τρεις επενδυτικούς οίκους με σημαντικές θέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Οι αντικρουόμενες θέσεις της γαλλικής Société Générale με την ολλανδική ING και η θετική DZ Bank.

Οι εκτιμήσεις Société Générale, ING και DZ Bank για τις εκλογές

Πιθανό πολιτικό αδιέξοδο βλέπει στην Ελλάδα ο γαλλικός οίκος της Société Générale, κάτι που θα εμποδίσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης. Η ολλανδική ING βλέπει δεύτερο γύρο και όχι άγχος στις αγορές ομολόγων, ενώ η γερμανική DZ Bank κρατάει ανοικτά τα trade της στα ελληνικά ομόλογα.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, η SG δημοσίευσε μια έκθεση για την οικονομία της Ελλάδας και μια πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης, στην οποία προτείνε και αγορές ελληνικών ομολόγων, μεταξύ άλλων. Οι εθνικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου και θα ισχύσει για πρώτη φορά αναλογικό σύστημα, οδηγώντας πιθανότατα σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο, αναφέρει η Société Générale.

Παρά το γεγονός ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 36% στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση έως τις αρχές Ιουλίου είναι πιθανή, αλλά δεν θα επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο. Η επόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησης από τη Fitch στις 9 Ιουνίου είναι επομένως απίθανο να είναι η στιγμή που η Ελλάδα θα ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση με επενδυτική βαθμίδα.

Η SG έκλεισε και το trade στα ελληνικά ομόλογα (σ.σ. πρόωρα όπως παραδέχεται και η ίδια, αφού τα ελληνικά ομόλογα μειώνουν το spread με το γερμανικό στις 160 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους) και θα το επανεξετάσει μετά τις εκλογές στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η ING εκτιμά ότι από το αποτέλεσμα στις κάλπες της Κυριακής δεν θα βγει κυβέρνηση, με το ισχύον αναλογικό σύστημα, και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο ο συνδυασμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πλησιάσει το όριο των 151 εδρών, σε αντίθεση με τον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25, ο οποίος θα είναι και πολιτικά δύσκολο να επιτευχθεί. Αν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, η ING βλέπει δεύτερη ψηφοφορία τον Ιούλιο.

Οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν από τον κίνδυνο να μην υπάρξει πολιτική λύση στις επερχόμενες κάλπες. Με την υποστήριξη του καλού οικονομικού περιβάλλοντος και των βελτιώσεων στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών (η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα), το 10ετές spread του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου έχει συρρικνωθεί στην περιοχή των 160 μονάδων βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.

Η γερμανική DZ Bank εκτιμά ότι η τύχη της Ελλάδας κρέμεται από μια κλωστή το Σαββατοκύριακο, με τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της κυβέρνησης από το 2019 υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, το ελαφρώς πάνω από 36% των ψήφων που οι δημοσκοπήσεις βλέπουν επί του παρόντος να κερδίζει η ΝΔ θα σήμαινε ότι απέχει πολύ από το να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ιδίως επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε το μπόνους των 50 εδρών στο κόμμα που συγκέντρωνε τις περισσότερες ψήφους σε εθνικές εκλογές.

Οι πολιτικοί σχηματισμοί θα είναι επομένως υποχρεωμένοι να σχηματίσουν συνασπισμούς προκειμένου να επιτύχουν πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Ωστόσο, εμείς δεν βλέπουμε να συμφωνείται συνασπισμός στον απόηχο των εκλογών της Κυριακής, το λογικό αποτέλεσμα θα είναι νέες εκλογές στις αρχές Ιουλίου», συμπεραίνει η DZ Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v