Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι κερδίζουν τα μέγιστα από την κάλπη

Θερμαίνει τις προσδοκίες για σειρά εισηγμένων το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι εκτιμήσεις για ξεπάγωμα επενδύσεων ενόψει αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ποια μέτρα αναμένει η αγορά.

Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι κερδίζουν τα μέγιστα από την κάλπη

Με σαφή ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι παράγοντες της αγοράς τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, καθώς όχι μόνο αποφεύγεται το σενάριο δημιουργίας ενός ασταθούς κυβερνητικού σχήματος, αλλά παράλληλα δημιουργούνται οι προσδοκίες για τη διαμόρφωση περαιτέρω θετικού κλίματος σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, όλα δείχνουν ότι από τις επικείμενες νέες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας το πολιτικό τοπίο. Έτσι, οι όποιες επενδύσεις είχαν «παγώσει» υπό τον φόβο του πολιτικού ρίσκου, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται ότι θα προκύψουν καθυστερήσεις στην προώθηση κρατικών έργων και στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πέραν αυτών, οι επιχειρήσεις προσδοκούν ότι η επόμενη διαφαινόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θα λάβει μια σειρά μέτρων για μειώσεις φόρων και θέσπιση κινήτρων, έτσι ώστε να τονωθεί περαιτέρω η οικονομία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η υπόσχεση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου έρχεται σε μια περίοδο ευρύτερα θετικού κλίματος στην ελληνική οικονομία, λόγω μιας σειράς εξελίξεων όπως η ιστορικά υψηλή φετινή τουριστική σεζόν, η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, η αποκατάσταση της σταθερότητας στον τραπεζικό κλάδο και οι σαφείς προοπτικές για λήψη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023. Άλλωστε, πριν το εκλογικό αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανεβάσει στο +2,4% τις προβλέψεις της για το φετινό ελληνικό ΑΕΠ, έναντι του +1,8% του κρατικού Προϋπολογισμού.

Μετοχές-εταιρικά ομόλογα: Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να εφαρμοστούν μέτρα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

α) Η μείωση του φόρου επί των πωλήσεων των μετοχών από το 0,2% στο 0,1%.

β) Ο μηδενισμός της φορολόγησης (από το 15% που είναι σήμερα) των ελληνικών εταιρικών ομολόγων.

γ) Η θέσπιση υπεραποσβέσεων για έξοδα που συνοδεύουν την είσοδο επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα κίνητρα που δίνονται σε «angels investors» προκειμένου να επενδύσουν σε startup εταιρείες, σε περιπτώσεις που οι ίδιες startups αντλούν κεφάλαια μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα αύξησης της φορολόγησης των μερισμάτων, όπως είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Πληροφορική: Με τις εταιρείες πληροφορικής που απευθύνονται στον δημόσιο τομέα να είναι φορτωμένες από υπογεγραμμένες συμβάσεις έργων, δεν επικρατούσε κάποιο έντονο κλίμα ανησυχίας λόγω του πολιτικού ρίσκου. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Profile Χαράλαμπος Στασινόπουλος είχε εκτιμήσει πως ο μόνος κίνδυνος ήταν να καθυστερήσει ως ένα βαθμό η ανάθεση νέων έργων, σε περίπτωση που θα πηγαίναμε και για τρίτη εκλογική αναμέτρηση, σενάριο που με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα έχει υποχωρήσει για τα καλά.
Ανάλογος είναι ο επηρεασμός και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των συμβούλων σε τομείς απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.

Κατασκευαστικός-μεταλλουργικός κλάδος: Οι πρώτοι μήνες του 2023 ξεκίνησαν με ανοδική ζήτηση για τον κλάδο του τσιμέντου και με τη ζήτηση της εγχώριας μεταλλουργικής αγοράς να κινείται -από πλευράς όγκων- σε επίπεδα παρόμοια με τα αντίστοιχα περυσινά.

Επίσης, κατά τους τελευταίους λίγους μήνες -όπως συχνά συμβαίνει στο πλαίσιο προεκλογικών περιόδων- είχαν παρατηρηθεί κάποιες αναβολές στην εκκίνηση αρκετών επενδυτικών σχεδίων από μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις. Έτσι, στον βαθμό που ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου φαίνεται να έχει εκλείψει -σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος και την ανοδική πορεία του ΑΕΠ- εκτιμάται ότι θα δούμε κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο μια έξαρση των επενδύσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους συναφείς κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός, ο μεταλλουργικός, η ξυλεία και τα τσιμέντα.

Ασφαλιστικός κλάδος: Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης περιμένει την υλοποίηση δύο τουλάχιστον ευνοϊκών φορολογικών μέτρων τα οποία υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία κατά την προεκλογική περίοδο:

Πρώτον, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσες κατοικίες ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς και ότι θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα στα ασφάλιστρα σε όσους δεχτούν να υιοθετήσουν εφαρμογές τηλεματικής που θα αξιολογεί την οδηγική τους συμπεριφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v