Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Πέντε απαντήσεις για τους επενδυτές μετά τις κάλπες

Οι εκτιμήσεις για την επενδυτική βαθμίδα, την πορεία των τραπεζικών μετοχών και τις προθέσεις των επενδυτών στο επόμενο διάστημα. Σε υψηλό από τον Ιούλιο του 2014 το ΧΑ.

Reuters: Πέντε απαντήσεις για τους επενδυτές μετά τις κάλπες

Έχοντας εξετάσει προηγουμένως σενάρια συνασπισμού, οι αγορές χαιρέτησαν το ευρύ προβάδισμα Μητσοτάκη και το πολύ κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει το Reuters. «Η Νέα Δημοκρατία θεωρείται ως ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα μεταξύ των επενδυτών και οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο αισιόδοξες, γιατί υπάρχει ισχυρή πολιτική σταθερότητα», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.

Ακολουθούν πέντε ερωτήσεις για τις αγορές.

Τι συμβαίνει από τώρα μέχρι τις δεύτερες εκλογές;

Χωρίς κανένα κόμμα να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία σε αυτόν τον γύρο, ακολουθούν διερευνητικές επαφές. «Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα κίνητρο να επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού... καθώς οι έδρες μπόνους που θα υπάρξουν στις δεύτερες εκλογές καθιστούν τη νίκη της ΝΔ σχεδόν σίγουρη», δήλωσε ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής της LC Macro Advisors.

Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;

Με τρεις από τις τέσσερις από τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, οι εκλογές μπορεί να είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν η Ελλάδα ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μια δεκαετία. Η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση BB+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα Ταμεία Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η υλοποίηση του σχεδίου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες σε κονδύλια της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση. Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι ήδη χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, παρά τη σημερινή αξιολόγηση, και μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα το οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Η Annalisa Piazza, αναλύτρια στην MFS Investment Management, είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ήδη από τον Οκτώβριο.

Θα αγοράσουν οι επενδυτές ελληνικά περιουσιακά στοιχεία;

Οι ελληνικές μετοχές και ομόλογα παρουσιάζουν μεγάλη υπεραπόδοση φέτος και η νίκη Μητσοτάκη τα ενίσχυσε περαιτέρω. Ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Αθήνας ανέβηκε πάνω από 7% τη Δευτέρα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2014. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, στο 3,89%. «Γνωρίζοντας ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων, είναι πολύ κατανοητό ότι οι αγορές μετοχών αντιδρούν έτσι», δήλωσε ο Αλ. Αλεβιζάκος του ομίλου AXIA Ventures.

Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις μετοχές;

Οι ελληνικές τράπεζες ηγήθηκαν των χρηματιστηριακών κερδών σήμερα, με τις τέσσερις συστημικές να κερδίζουν πέριξ του 14%. Η δυνατότητα για μια μονοκομματική κυβέρνηση σημαίνει λιγότερη αστάθεια από ό,τι αναμενόταν, και επίσης υποστηρίζει πολύ τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Αλεβιζάκος της AXIA Ventures. Αυτά είναι καλά νέα για τις τράπεζες, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει μερίδια σε καθένα από αυτά τα ονόματα, σχεδιάζει να διαθέσει τις τραπεζικές του μετοχές έως το τέλος του 2025.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 30% μέχρι στιγμής φέτος έναντι αύξησης 9,5% για τις ευρωπαϊκές. Η βαρύτητα των τραπεζών εξηγεί την ελληνική υπεραπόδοση.

Τι γίνεται με το ευρώ;

Ένα έναυσμα για πώληση του ευρώ στο παρελθόν, οι εκλογές, πλέον δεν είναι σημαντικό ζήτημα για τους traders στην αγορά εμπορευμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v