Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αποτιμήσεις και τεχνική εικόνα για Aegean και Autohellas

Η πίεση για τη μετοχή της Autohellas και τα σήματα που έδωσαν τα στοιχεία πρώτου τριμήνου. Πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις και πού βρίσκονται οι τιμές-στόχοι για τους δύο τίτλους.

Χρηματιστήριο: Αποτιμήσεις και τεχνική εικόνα για Aegean και Autohellas

Με την τουριστική σεζόν να έχει ξεκινήσει δυναμικά στη χώρα, οι μετοχές της Aegean Airlines αλλά και της Autohellas έχουν έρθει στο προσκήνιο, με την πρώτη να ανακοινώνει σήμερα, πριν το άνοιγμα της αγοράς, τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η Αutohellas ανακοίνωσε ήδη τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024, με τα ενοποιημένα έσοδα να ανέρχονται σε €217,1 εκατ., αυξημένα σε σχέση με το 2023. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €51,5 εκατ. έναντι €47,8 εκατ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν σε €10 εκατ. έναντι €10,3 εκατ. το 2023, με τα αντίστοιχα κέρδη μετά φόρων να διαμορφώνονται στα €7,9 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 6%, στο πιο αδύναμο εποχικά τρίμηνο του έτους.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών σε θεμελιώδεις όρους είναι ελκυστικές και για τις δύο μετοχές. Η πρόσφατη πτώση της μετοχής της Αutohellas από τα επίπεδα των 14,10 ευρώ στα 12 ευρώ έχει επιφέρει και αύξηση του discount της μετοχής έναντι των ομοειδών εταιρειών.

Η αποτίμηση της Αutohellas είναι περίπου 7,5 φορές τα καθαρά κέρδη του 2023 και εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερα τη φετινή χρήση. Ο δείκτης EV/EBITDA επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα με 4,5 φορές και η μερισματική απόδοση προβλέπεται σε παραπλήσια επίπεδα με φέτος, στο 5,5% με 6% περίπου.

Διάγραμμα Αutohellas

Για την Aegean Airlines, η σύγκριση της αποτίμησης είναι ευκολότερη λόγω του αντικειμένου της εταιρείας. Το discount της μετοχής έναντι του ευρωπαϊκού αεροπορικού κλάδου ξεπερνά το 25% σε όρους EV/ΕΒΙΤDA, καθώς οι εκτιμήσεις τοποθετούν τον δείκτη στις 4 φορές και χαμηλότερα στις επόμενες χρήσεις.

Η διάθεση της διοίκησης να μοιράσει το 40% των καθαρών κερδών της στους μετόχους ως μέρισμα τα επόμενα έτη, θεωρητικά, επιτρέπει μερισματική απόδοσης της τάξεως του 5,5% με 6%, όπως περίπου και η Αutohellas.

Η Αutohellas υποαποδίδει αισθητά έναντι του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη με -14% περίπου για τη μετοχή και +23% για τον Γενικό Δείκτη στο έτος. Σε τεχνικούς όρους, η Αutohellas έχει χάσει τους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους των 90 αλλά και των 200 ημερών (ΕΚΜΟ 90 & 200 ημερών) και η τάση της προβληματίζει τους επενδυτές.

Φαίνεται ότι η μετοχή στα τέλη κάθε Μαΐου τα τελευταία έτη επιτυγχάνει σημαντικά τεχνικά επίπεδα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα διέσπασε καθοδικά και τη στήριξη του 38,2% Fibonacci από το χαμηλό των 8,18 ευρώ τον Μάιο του 2022 έως το υψηλό των 14,80 ευρώ ακριβώς ένα χρόνο μετά. Η επόμενη ισχυρότατη στήριξη είναι στα 11,13 ευρώ. Θετικό σινιάλο θα είναι η άμεση επιστροφή πάνω από τα 12,3 ευρώ.

Διάγραμμα Aegean

H τεχνική εικόνα των δύο εταιρειών, ωστόσο, είναι διαφορετική. Η Aegean Airlines το τελευταίο έτος υπεραποδίδει αισθητά έναντι του Γενικού Δείκτη με απόδοση της τάξεως του 46% έναντι 23%. Για την ακρίβεια, το διάγραμμα της Aegean Airlines μοιάζει, μετά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών, «έτοιμο» να συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει.

Επόμενη ισχυρή στήριξη τα 12 ευρώ περίπου και ανοδικός στόχος τα 13,50 ευρώ.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v