Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες η NBG Securities

Επιμένει στη θετική της στάση για τον κλάδο η χρηματιστηριακή. Με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών, παρά την υπεραπόδοση. Τα περιθώρια ανόδου.

Αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες η NBG Securities

Η NBG Securities εξηγεί ότι οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο οφείλονται στα αισιόδοξα επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάστηκαν μαζί με τα αποτελέσματα του 2023, τα οποία προβλέπουν ανθεκτικότητα στην κερδοφορία για τα έτη 2024-2026, παρά την πτώση των επιτοκίων και τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, που αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον.

Η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να είναι η κορυφαία επιλογή, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι δείκτες τους συγκλίνουν γρήγορα με τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Οι νέες τιμές-στόχοι που προτείνει είναι για την Alpha Bank τα 2,50 ευρώ από 2,00 ευρώ πριν και 54% περιθώριο ανόδου, για τη Eurobank τα 2,85 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν και 32% περιθώριο ανόδου και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,30 ευρώ από 4,50 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 42%.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει το έτος με το δεξί, με μέση απόδοση 26%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες. Είναι επίσης καλά τοποθετημένες για να αντέξουν τις μειώσεις των επιτοκίων κατά 75-100 μ.β. το 2024, επεκτείνοντας τα δανειακά τους βιβλία.

Επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση outperform (υπεραπόδοσης) για τα θεμελιώδη και την αποτίμησή τους αλλά και την επαναφορά του μερίσματος. Προτιμούμε όλες τις τράπεζες υπό την κάλυψή μας, καθώς πιστεύουμε ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους. Οι υψηλότερες τιμές-στόχοι αντανακλούν κυρίως την αναβάθμιση των παραδοχών μας, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και την πτώση κατά 75 μονάδες βάσης του πριμ κινδύνου (ERP)», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις το 2023, εμφανίζοντας άνοδο 68% κατά μέσο όρο, αντανακλώντας τη βελτιωμένη κερδοφορία, τα σταθερά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου, καθώς και τις ευνοϊκές προοπτικές για τα κέρδη μετά το 2022. Φαίνεται ότι έχουν επιστρέψει στο ραντάρ των επενδυτών, υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους (STOXX600 Banks) το 2023 κατά 48%.

«Μέχρι στιγμής το 2024, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο δεν δικαιολογείται πλήρως από τους κινδύνους που αφορούν τη χώρα και τον κλάδο.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με μέσο όρο 0,82 φορές τον δείκτη εσωτερικής αξίας για φέτος (Ρ/TBV) έναντι 0,99 φορές για τις ευρωπαϊκές μετοχές των τραπεζών, το οποίο συνεπάγεται έκπτωση 17%. Πιστεύουμε ότι η σχετική έκπτωση θα μπορούσε να μειωθεί καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών υλοποιούνται με επιτυχία, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας και της διανομής μερισμάτων», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v