Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα η συμφωνία των Πρεσπών

Η κακή συμφωνία με την πΓΔΜ τραυματίζει και τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών, είπε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει για τη χώρα. Δεν λειτουργεί το ελατήριο της ανάπτυξης λόγω ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορετική φιλοσοφία της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα η συμφωνία των Πρεσπών

Για λανθασμένους χειρισμούς από πλευράς της κυβέρνησης στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Thessaloniki Summit 2018. 

Τόνισε ότι οι λάθος χειρισμοί έχουν δηλητηριάσει τις κοινωνίες και στις δυο πλευρές ενώ έκανε λόγο για προκλητική περιφρόνηση του εθνικού αισθήματος.

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Και στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Παρά την 25ετή εθνική εκκρεμότητα με την πΓΔΜ και την 10ετή κρίση στην Ελλάδα, οι οικονομικές σχέσεις παρέμειναν στενές. «Φοβάμαι ότι τώρα αυτές οι σχέσεις τραυματίζονται με την επιπόλαιη και εθνικά μετέωρη επιλογή του κ. Τσίπρα», είπε, κάνοντας λόγο για παρενέργειες στη Βόρεια Ελλάδα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία και η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την ψηφίσει ούτε στη σημερινή βουλή, ούτε στην επόμενη, επανέλαβε.

Τόνισε ότι ήδη, αυτά που ψηφίζονται στα Σκόπια, είναι χειρότερα από όσα είχαν συμφωνήσει ο Τσίπρας με τον Ζάεφ λέγοντας ότι "αυτό το παραδέχτηκε, εκ των υστέρων, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς".

Η οικονομία

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, η Ελλάδα καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. «Δυστυχώς όμως, η πολιτική αναξιοπιστία και η μεταρρυθμιστική οκνηρία σήμερα καθηλώνουν την ελληνική οικονομία», τόνισε, αναφερόμενος στην μείωση των επενδύσεων και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

«Φοβάμαι ότι το περίφημο ελατήριο της ανάπτυξης, σήμερα δεν λειτουργεί στη χώρα», σημείωσε, αναφερόμενος στις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα.

Παράλληλα, σημείωσε, στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, προδιαγράφεται μια περίοδος ισχνής ανάπτυξης μετά το 2023. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στις περισσότερες αναλύσεις , το χρέος χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.

Την ίδια ώρα, οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν, το Χρηματιστήριο απαξιώνεται. Αυτές είναι οι κακές παρενέργειες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε μια φοροεπιδρομή σε κάθε κατεύθυνση. Αυξήθηκαν οι συντελεστές στις επιχειρήσεις. Ιδίως εδώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει ένας φορολογικός ανταγωνισμός για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η διαφορετική φιλοσοφία 

«Σε αυτό το γκρίζο και απαξιωτικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, θα σας μιλήσω για μια διαφορετική πολιτική φιλοσοφία που φέρνει στο επίκεντρό της την έννοια της ελευθερίας στην οικονομική δραστηριότητα.  Μετά από 8 χρόνια μνημονίων, δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε την Ελλάδα μια ελεύθερη οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ελληνική οικονομία είναι η λιγότερο ελεύθερη οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους δείκτες οικονομικής ελευθερίας. 

Ταυτόχρονα, είναι από τις λιγότερο παραγωγικές οικονομίες. Δουλεύουμε πολύ χωρίς να είμαστε πολύ παραγωγικοί και χωρίς να αμειβόμαστε καλά για την εργασία μας. Και στα χρόνια της κρίσης, η παραγωγικότητα της οικονομίας μειώθηκε κατά 12%, σημείωσε. 

Επίθεση στην κυβέρνηση

«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη για τη χώρα. Τα εικονικά πλεονάσματα δεν είναι το καλύτερο διαβατήριο για να δανειστούμε από τις αγορές», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι προχωρούν σε "άκρατη παροχολογία που νεκρανασταίνει το «Τσοβόλα δώστα όλα»" και ασχολείται με παροχές και επιδόματα ενώ χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιούργησε ένα "γκρίζο και αποκαρδιωτικό τοπίο", είπε και δήλωσε πως στις βουλευτικές εκλογές θα ζητήσει ισχυρή λαϊκή εντολή για να αλλάξει αυτή την πορεία, διότι, όπως σημείωσε, "μπορούμε καλύτερα".

Η κυβέρνηση υπερφορολόγησε, μείωσε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και έκανε εσωτερική στάση πληρωμών ώστε να μπορεί να μοιράζει προεκλογικά επιδόματα θυσιάζοντας την ανάπτυξη, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v