Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι τροφοδοτεί τα σενάρια ανασχηματισμού στην κυβέρνηση

Η ανάγκη ανανέωσης, το κέντρο και η βαθμολογία των υπουργών. Οι εισηγήσεις και τα διλήμματα της κάλπης. Επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εκλογές στην ώρα τους.

Τι τροφοδοτεί τα σενάρια ανασχηματισμού στην κυβέρνηση

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ «ξαναφούντωσε» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και κυβερνητικό ανασχηματισμό, που ποτέ, άλλωστε, δεν είχαν φύγει από τον δημόσιο διάλογο.

Επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν και τα δύο, δηλώνοντας προσηλωμένοι στην παραγωγή έργου και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας. Γεγονός είναι πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να δέχεται σχετικές εισηγήσεις: αφενός για στήσιμο πρόωρων καλπών το φθινόπωρο, εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την Κυβέρνηση, αφετέρου για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ιδίως εάν τελικά δεν προχωρήσει το πρώτο σενάριο και δεν ζητήσει φέτος την ανανέωση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Ο πρωθυπουργός, στις συνομιλίες του με τους στενούς του συνεργάτες, δείχνει να επιμένει σταθερά για τη διενέργεια των εκλογών στην ώρα τους, στο τέλος της άνοιξης του 2023, όπως έχει επανειλημμένα πει και παρά το δέλεαρ μιας πολύ καλής τουριστική σεζόν σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα του επικείμενου χειμώνα αναφορικά με την ακρίβεια. Πεποίθησή του, πέραν του θεσμικού του πράγματος -του οποίου δηλώνει φανατικός υπέρμαχος, είναι ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει ξεδιπλωθεί, όπως επιθυμεί, η πολιτική της κυβέρνησης, θα έχουν υλοποιηθεί οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα έχει επιστρέψει σε μια σχετική κανονικότητα μετά τις αλλεπάλληλες πρωτόγνωρες κρίσεις και οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα που αναπαρήχθησαν με αναφορά ακόμα και με συγκεκριμένες εκλογικές ημερομηνίες το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «εντελώς αβάσιμα, εκτός πραγματικότητας, γνωστά δημοσιογραφικά σενάρια».

Μέχρι το τέλος της τετραετίας, κατά τις ίδιες πηγές, «η Κυβέρνηση θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, τα μεγάλα που δρομολόγησε και την στήριξη της κοινωνίας». Παραπέμπουν δε στην περιγραφή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, των βασικών προτεραιοτήτων για τους επόμενους 12 μήνες, με στόχο την «καθαρή εντολή για σταθερή διακυβέρνηση και την επόμενη τετραετία».

Στοχευμένες αλλαγές

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός φέρεται να επεξεργάζεται το σενάριο του κυβερνητικού ανασχηματισμού, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, οι οποίες συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ειλημμένη απόφαση δεν φαίνεται να υπάρχει, όμως από τη στιγμή που όντως -βάσει των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων- οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε στοχευμένες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να αποκλείονται και αλλαγές δομικού χαρακτήρα. Το θέμα συζητείται έντονα τόσο μεταξύ των υπουργών όσο και εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ έχει ξεκινήσει και η σχετική ονοματολογία.

Ενόψει και της τελικής ευθείας για τις κάλπες, το «φρεσκάρισμα της ομάδας» θεωρείται χρήσιμο, η περαιτέρω σύγκλιση προς το κέντρο (με την αξιοποίηση των ανάλογων προσώπων) επίσης, ενώ στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού φέρονται να υπάρχουν και πρόσωπα με χαμηλή βαθμολογία όσον αφορά την προώθηση του κυβερνητικού έργου, επιλέγοντας να προτάξουν τον αγώνα για την επανεκλογή τους.

Υπενθυμίζεται ότι και δημοσίως, ο κ. Μητσοτάκης, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξέφρασε… κομψά τη δυσφορία του προς συγκεκριμένα μέλη του, δείχνοντάς τους τις πρώτες «κίτρινες κάρτες»: «Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου (κάλπες στο τέλος της τετραετίας). Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μη διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι μετά την ύφεση της πανδημίας, το επόμενο διάστημα, με την εφαρμογή των μέτρων που έχει ανακοινώσει για την ενέργεια, θα βελτιωθεί η εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία και με το ανακάτεμα της τράπουλας στο κυβερνητικό σχήμα, θα σηματοδοτηθεί η ζητούμενη «φυγή προς τα εμπρός», με ενιαία φωνή και κοινό στόχο: την ολοκλήρωση του προγραμματισμένου έργου και την επιδίωξη της νέας εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο για το χρόνο των πιθανών αλλαγών, ένα σενάριο τις θέλει ακόμα και εντός του τρέχοντος μήνα, ωστόσο μια σειρά διεθνών υποχρεώσεων του πρωθυπουργού (ξανά στις ΗΠΑ αύριο για ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης του Boston University, στη συνέχεια στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και ακολούθως στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα), δυσκολεύουν την υλοποίησή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v