Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αποδομεί η κυβέρνηση τις κινήσεις Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Η συμφωνία για Σουηδία - Φινλανδία και η τουρκική… αφωνία για το Αιγαίο. Οι πιέσεις των συμμάχων προς την Άγκυρα και το τετ α τετ Μπάιντεν - Ερντογάν. Με F-35 η απάντηση της Αθήνας στα σενάρια για τα τουρκικά F-16.

Πώς αποδομεί η κυβέρνηση τις κινήσεις Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Στην κυβέρνηση δεν εξεπλάγησαν από τους τουρκικούς πανηγυρισμούς για τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ και το ξεμπλοκάρισμα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία. Ήταν κάτι αναμενόμενο, όπως λένε, για εσωτερική κατανάλωση και προκειμένου να ωραιοποιηθεί ο συμβιβασμός στον οποίο αναγκάστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και το «μπόλικο νερό που έβαλε στο κρασί του».

Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για «αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία είχε εντείνει τη ρητορική της τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της». Η συμφωνία στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας». Διαπιστώνουν δε «υποχώρηση της Άγκυρας και δεν προκύπτουν ζητήματα που θίγουν συμφέροντα της χώρας μας».

Εκ των πραγμάτων, κυρίως λόγω του βέτο που είχε θέσει για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ο Ερντογάν ήταν το πρόσωπο που πρωταγωνίστησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτός ζήτησε πολλά και πήρε λίγα, προχώρησε στο συνηθισμένο παζάρι και «με διάφορα θεατρικά κόλπα επιχείρησε να προβάλει ως προσωπικό θρίαμβο την έξοδο από το αδιέξοδο».

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τις απειλές μέσω του φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος δεν… απασφάλισε, θέτοντας έωλα ζητήματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, «διότι γνώριζε ότι θα έβγαινε χαμένος. Ο πρωθυπουργός είχε έτοιμες και απολύτως στοιχειοθετημένες τις απαντήσεις σε οποιαδήποτε πρόκληση δεχόταν. Παράλληλα, οι σύμμαχοι είχαν ιδία άποψη, ενημερωμένοι σε κάθε λεπτομέρεια από την ελληνική πλευρά το προηγούμενο διάστημα και έχοντας στείλει τα δικά τους μηνύματα προς τον Ερντογάν να μην κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών».

Σταθερότητα στο Αιγαίο

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αμερικανική διαρροή ότι ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ερντογάν, κατά την ωριαία συνάντησή τους, «να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο». Μένει βέβαια να φανεί τι περιείχε και ποιο το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας, με τα σενάρια για ξεπάγωμα της αναβάθμισης F-16 από την Άγκυρα να έχουν αναζωπυρωθεί.

«Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είναι υπέρ της αναβάθμισης», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, έχουμε θέσει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και έχει ενημερώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ιδιαίτερα το Κογκρέσο (όπου μίλησε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης), που έχει εξαιρετικά βαρύνοντα ρόλο σε  ζητήματα εξοπλισμών». 

Από την πλευρά της, η Αθήνα -όχι τυχαία- επέλεξε να… απαντήσει με τη διαρροή ότι υπεγράφη και μέσα στις επόμενες ώρες θα σταλεί το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια F-35. Κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και επέλεξε να το επαναφέρει εμφατικά τη συγκεκριμένη στιγμή. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η χώρα μας εξακολουθεί να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θέση που υπογραμμίζει και στην παρούσα συγκυρία, με φόντο την αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας και την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής της δυνατότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, έκανε δύο έμμεσες αναφορές στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «έχει καταστεί σαφές ποια είναι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και του διεθνούς δικαίου», ενώ υπογράμμισε τη «σημασία εφαρμογής των κυρώσεων απ’ όλους».

Σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου στη Μαδρίτη, είναι προγραμματισμένη η τελετή υπογραφής της Επιστολής Δέσμευσης για το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, ακολούθως θα συνεχίσει η Σύνοδος των ηγετών και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με γεύμα και δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v