Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί καθησυχάζει η κυβέρνηση για ήρεμο καλοκαίρι

Πού αποδίδει την επιστροφή Ερντογάν στην προκλητική ρητορική. Η «μεγάλη εικόνα» και η παρέμβαση Μπάιντεν. Τα F-16 που θέλει διακαώς η Άγκυρα και η ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γιατί καθησυχάζει η κυβέρνηση για ήρεμο καλοκαίρι

«Εκτιμώ ότι στο πεδίο δεν θα έχουμε κάποια κινητικότητα και δεν θα έχουμε ξανά μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».

Αυτό δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις επαφές με τους ομολόγους του, αλλά και την χαμηλών τόνων -μέχρι εκείνη την ώρα- παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν. Και λέμε μέχρι εκείνη την ώρα, διότι αργότερα, αφού είχαν αποχωρήσει όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο, ο Τούρκος πρόεδρος, στην τελευταία χρονικά συνέντευξη Τύπου, αποφάσισε να επιστρέψει στη γνωστή, προκλητική ρητορική σε βάρος της χώρας μας.

Η συγκεκριμένη κίνηση πάντως δεν προκάλεσε εντύπωση ούτε ανησυχία στην ελληνική πλευρά, που αποδίδει τα λεγόμενα του Ερντογάν στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την έντονη κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση και ΜΜΕ της χώρας του για την «αφωνία» του σχετικά με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου.

«Αν δεν τα έλεγε στη συνέντευξη Τύπου, πιθανόν να τα έλεγε -όπως συνηθίζει- σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής στη χώρα του. Δεν έπρεπε να γυρίσει, εγκαλούμενος ότι συμβιβάστηκε και υποχώρησε από τις αρχικές του προθέσεις για την Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, που κάνει λόγο για «τακτική εσωτερικής κατανάλωσης» του Τούρκου προέδρου.

Και αυτή, σύμφωνα με την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη «μεγάλη εικόνα» που προέκυψε και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ότι παρά τις προκλήσεις σε επίπεδο ρητορικής ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έθεσε τις παράλογες θέσεις του σε καμία από τις συζητήσεις στη Μαδρίτη, δεν θα προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης σε επιχειρησιακό επίπεδο.

«Καμία ανοχή»

«Κατέστη σαφές σε όλους ότι στην παρούσα συγκυρία, η προσήλωση όλων των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία κατανόηση, καμία ανοχή για να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, που ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τη Συμμαχία σε κάποιο άλλο γεωγραφικό μέτωπο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ασφαλώς θεωρεί κομβικό για τη συγκεκριμένη εξέλιξη τον ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στην προτροπή του προς τον Τούρκο πρόεδρο για «αποφυγή της έντασης στο Αιγαίο».  

Ουσιαστικά, λένε στην κυβέρνηση, πρόκειται για μια ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να ρίξει τους τόνους και να επιστρέψει στον διάλογο, κάτι που κάποια στιγμή -άγνωστο πότε ακριβώς- εκτιμούν ότι θα συμβεί.

Όσον αφορά την εκπεφρασμένη βούληση του Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης αλλά και αγοράς αμερικανικών F-16 από την Άγκυρα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει το σχετικό ενδιαφέρον, ωστόσο το θέμα θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο. Κάτι που με τα τωρινά δεδομένα δεν δείχνει πολύ εύκολο. Ανεξάρτητα τούτου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ελληνικός στόχος είναι πρώτα απ’ όλα η ενίσχυση της δικής μας αποτρεπτικής δυνατότητας, εντός πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale, των φρεγατών και των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, που σε συνδυασμό με τις ισχυρές συμμαχίες που συνάπτει η χώρα μας, τη διαμορφώνουν σε «δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας» στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε συνεργάτες του, δεν θα σταματήσει να καταγγέλλει και να διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο Ε.Ε. και διμερώς στις επαφές του και ήδη προετοιμάζεται για την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή Τρίτη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v