Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικός καύσωνας διαρκείας με Novartis-ελληνοτουρκικά-ακρίβεια

Η προειδοποίηση Τσίπρα «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους για τη Novartis». Η …εμπλοκή Ερντογάν στις εκλογές και η παλαιότερη δήλωση Τσαβούσογλου ότι «ο Τσίπρας είναι εθνικιστής». Παρέμβαση-πρόταση για κατάργηση του Πτωχευτικού.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικός καύσωνας διαρκείας με Novartis-ελληνοτουρκικά-ακρίβεια

Την τακτική “μια στο καρφί και μια στο πέταλο” θα ακολουθεί πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εμφανίζεται βέβαιο ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Το “καρφί”, εν προκειμένω, αφορά τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και τα ελληνοτουρκικά, ενώ το “πέταλο” την δεινή καθημερινότητα με τις διαστάσεις που παίρνει η ακρίβεια, στερώντας από τον μισό πληθυσμό ακόμα και τις ολιγοήμερες διακοπές.

Ως προς το πρώτο, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε χθες την παλαιότερη “απειλή” του Αντώνη Σαμαρά “θα σας πάω μέχρι το τέλος” για τα περί “σκευωρίας Novartis”, μόνο που …τη γύρισε ανάποδα: “εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη. Το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώσετε είναι εδώ και ζητάει απαντήσεις. Ποιοι δωροδοκήθηκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές; Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια;”.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η μη παραπομπή των Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη με την κατηγορία της “σκευωρίας”, αλλά και η αθώωση των τριών δημοσιογράφων Βαξεβάνη-Παπαδάκου-Φιλιππάκη για “συμμετοχή στη σκευωρία” (και “συμμορία”, όπως τους αποκάλεσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή τον Ιανουάριο) θα έχει συνέχεια, όσο κι αν η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τα “φίλια μέσα ενημέρωσης" σιωπούν.

Η υπόθεση, όπως σημειώνουν, έχει δύο παραμέτρους:

Η μία: “αφού το Δικαστικό Συμβούλιο με το αμετάκλητο βούλευμά του λέει ότι δεν υπάρχει ‘σκευωρία’, άρα υπάρχει ‘σκάνδαλο’, εκτός κι αν πουν ότι δεν υπάρχει καν ‘υπόθεση Novartis’. Αλλά ό,τι κι αν ισχυριστούν, το θέμα θα ανοίξει ξανά”.

Η άλλη αφορά την ψευδή διαρροή “από ανώτατες δικαστικές πηγές” (όπως είπε η δικαστική συντάκτης, Ιωάννα Μάνδρου) περί παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο των Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη.

Το ”μπαλάκι” το ρίχνουν στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, από τον οποίον ζητούν να διατάξει έλεγχο για το ποιος και γιατί έκανε αυτή τη διαρροή (αν και ο κ. Βαξεβάνης τον κατονόμασε ως μία από τις πηγές της ψευδούς διαρροής).

Το θέμα θα έχει συνέχεια από σήμερα.

«Ο Ερντογάν θέλει… Τσίπρα»

Αναφορικά με κυβερνητικές διαρροές που θέλουν τον Ταγίπ Ερντογάν να καλεί τους Έλληνες πολίτες “να μην ψηφίσουν Μητσοτάκη” και, άρα, “να ψηφίσουν Τσίπρα”, πηγές του κόμματος μιλούν για “φαιδρότητα” που “αποδεικνύει το αδιέξοδο του Μαξίμου”.

Υπενθυμίζουν δε, ότι πριν από λίγους μήνες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωνε ότι “ο Τσίπρας είναι εθνικιστής, συζητάμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

“Εμείς δεν βγήκαμε να το κάνουμε…σημαία διότι είναι σαφές το παιχνίδι των Τούρκων με τα εσωτερικά της χώρας μας. Ας ξανασκεφτούν στο Μαξίμου τη στάση τους”, λένε.

Παρέμβαση για Πτωχευτικό και κύρια κατοικία

Ως προς το “πέταλο”, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναδείξει όλες τις πτυχές του προβλήματος “ακρίβεια”, ενώ θα απαιτήσει να ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια, μετά και τα δημοσιεύματα που φέρουν τη Γερμανία να εξετάζει διακοπές ρεύματος και παροχή του με “δελτίο” τους επόμενους μήνες. Δεδομένης της “έξαρσης” που σημειώνεται στους πλειστηριασμούς κατοικίας και της εκτίναξης των ενοικίων, ο Αλέξης Τσίπρας και τα αρμόδια στελέχη του κόμματος του θα παρουσιάσουν μέσα στην εβδομάδα συνολική πρόταση για το πρόβλημα της στέγασης. Και, μάλιστα, για το σύνολο των πολιτών και όχι μόνο για τα νέα ζευγάρια, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 40% των ανεπαρκών αποδοχών δαπανώνται για στεγαστικές ανάγκες.

Κατά τις πληροφορίες, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας θα ορίζει κατάργηση του Πτωχευτικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας που προβλέπει υπαγωγή σε εξωδικαστική και δικαστική διαδικασία με δεσμευτικότητα για τις τράπεζες.
Επίσης, πρόγραμμα επιδότησης δόσεων για τα ρυθμισμένα δάνεια από το ταμείο αναδιαρθρώσεων εντός αναπτυξιακής τράπεζας.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η πρόταση είναι κοστολογημένη “και θα την εφαρμόσουμε αμέσως μόλις φύγει από την διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ και αναλάβει προοδευτική κυβέρνηση”.

Ένα δείγμα γραφής για την όξυνση που θα επικρατήσει μέχρι τις εκλογές, θα δοθεί την Τετάρτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια, που ζήτησε ο πρωθυπουργός.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τοξικές και στείρες συγκρούσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζεται η “σιωπή” για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, καθώς ούτε χθες εκδόθηκε κάποια κεντρική ανακοίνωση. Σε σχόλιό της χθες η Χ.Τρικούπη έκανε λόγο, γενικώς, για “τοξικές και στείρες συγκρούσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ”, καλώντας τους πολίτες να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ “τη δύναμη να προωθήσει τις προτάσεις του και το σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα ως ισχυρή πολιτική δύναμη”.

Αντιθέτως, για το ζήτημα της ακρίβειας υπάρχει πλήρης ταύτιση με τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και τα δύο κόμματα ζητούν μέτρα ενίσχυσης. “Για άλλο έναν μήνα έχουμε τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό της ευρωζώνης με 12%, 3,4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο, ενώ η «ψαλίδα» από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ανοίγει διαρκώς. Ενώ παράλληλα έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές για τον μήνα Ιούνιο σε όλη την Ευρωζώνη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat. Και πρόσθεσε: “Ως πότε η κυβέρνηση θα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει; Στη χώρα πλέον ούτε οι αριθμοί ούτε οι πολίτες ευημερούν. Η Κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει τώρα πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να μειώσει τη φορολογία των καυσίμων και τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά κι όχι να παρακολουθεί αδιάφορη την ακρίβεια να εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v