Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τρία μέτωπα ρίχνει βάρος η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εκλογές

«Δεν χαρίζουμε τη φιλεργατική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα», το μήνυμα του Μαξίμου. Οι συγκρίσεις και η επέτειος του δημοψηφίσματος. Η διεθνής εικόνα της χώρας και το σχόλιο για την υπόθεση Novartis.

Σε τρία μέτωπα ρίχνει βάρος η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εκλογές

Τρία χρόνια ζωής συμπληρώνει αυτή την εβδομάδα η Κυβέρνηση και εκ των πραγμάτων η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις εθνικές κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ακόμα να έχει αποφασίσει οριστικά για το χρόνο των εκλογών -αλλά με μεγάλη την πιθανότητα αυτές να γίνουν το φθινόπωρο, αποκρυπτογραφεί μαζί με το επιτελείο του τα ποιοτικά στοιχεία των εξελισσόμενων δημοσκοπήσεων οι οποίες συνεχίζουν να δίνουν σταθερή και ευρεία πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία και χαράζει αναλόγως την προεκλογική στρατηγική του.

Υπό τη δυσμενή συγκυρία της δύσκολα διαχειρίσιμης ακρίβειας, ο Πρωθυπουργός ρίχνει στο παιχνίδι όλα τα διαθέσιμα όπλα, με τα οποία προσδοκά να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τρία είναι τα μέτωπα στα οποία ρίχνει το βάρος του το Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο την επιθυμητή ανανέωση της κυβερνητικής θητείας:

1. Το κοινωνικό πρόσωπο της Κυβέρνησης. Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί στη Βουλή προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κοινωνική πολιτική, κατόπιν αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν χαρίζουμε τη φιλεργατική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, που τσάκισε τη μεσαία τάξη, επιβάλλοντας υψηλή φορολογία και με αποτέλεσμα την υψηλή ανεργία, όταν όλοι είχαν ανάπτυξη», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως τονίζουν, η σημερινή Κυβέρνηση δεν επέβαλε κανένα νέο φόρο, αλλά αντιθέτως -σε συνθήκες πανδημίας- ελάφρυνε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και επιχειρήσεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών). Παράλληλα υπογραμμίζουν σειρά άλλων πρωτοβουλιών, όπως η στήριξη της κοινωνίας στις δύσκολες εξισώσεις του κορωνοϊού, της ενεργειακής κρίσης και των καυσίμων, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού (θα γίνει και τρίτη αρχές του 2023), η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η αναμόρφωση του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα στήριξης των ανέργων, η αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ο χάρτης για τα ΑΜΕΑ.

Ενόψει και των εκλογών, το Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται μια δέσμη νέων μέτρων – προτάσεων για το επόμενο έτος που ίσως ανακοινωθούν επισήμως στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η αύξηση των συντάξεων και το κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος των επαγγελματιών.

2. Σύγκριση των πεπραγμένων της σημερινής και της προηγούμενης Κυβέρνησης, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε εποχής. Η Νέα Δημοκρατία την προσεχή Τρίτη, επέτειο των 7 ετών από το δημοψήφισμα, θα υπενθυμίσει τις στιγμές εκείνες, υποστηρίζοντας πως «ενώ η χώρα θα έβγαινε από το μνημόνιο και θα έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης, της προέκυψε το αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα – Βαρουφάκη».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επισημαίνουν το μέγεθος των κρίσεων που προέκυψαν την τελευταία τριετία, τη διεθνή αναβάθμιση της χώρας, την ψηφιοποίηση του κράτους, την ταχεία εξέλιξη σημαντικών υποδομών και μεγάλων έργων σε όλη την επικράτεια, την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού. «Η σύγκριση θα είναι μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκυβέρνησε με Καμμένο και Βαρουφάκη και θέλει να ξανακυβερνήσει με τον επικεφαλής του ΜεΡΑ25. Όταν έρθει η ώρα, θα θυμίσουμε στους πολίτες πώς ήταν η χώρα τότε και πώς τώρα, για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη τους ξανά για αυτοδύναμη Ελλάδα», αναφέρει συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

3. Η θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις τρέχουσες προκλήσεις και το μέλλον της Ε.Ε., στα πλαίσια του γύρου συζητήσεων «Αυτή η Ευρώπη». Μετά την ομιλία του στην ολομέλεια θα ακολουθήσει γύρος παρεμβάσεων των 8 επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Σκοπός της παρέμβασης του πρωθυπουργού, όπως λένε στο επιτελείο του, είναι να αναδείξει ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά μια «σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση». Όπως έχει πει, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο κ. Μητσοτάκης «θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητές μας το επόμενο διάστημα». Μια ισχυρή Κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει προφανώς αντίκτυπο και στο εσωτερικό της χώρας και στους πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν για την Κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας.

Την ίδια ώρα, έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η εξέλιξη της υπόθεσης της Novartis, με αφορμή το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Στη διαπίστωση του ΣΥΡΙΖΑ για «εξέλιξη κόλαφο για όσους επιχείρησαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο», η Κυβέρνηση υπογραμμίζει την παραπομπή και δεύτερου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ -μετά τον Νίκο Παππά- στο Ειδικό Δικαστήριο. Διευκρινίζει δε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, «ο άνθρωπος που ο κ. Τσίπρας είχε αναθέσει την προστασία της Δικαιοσύνης, των Θεσμών και της διαφάνειας παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v