Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα διλήμματα της κάλπης και η κυβερνητική στρατηγική

Η σύγκριση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο στόχος της αυτοδυναμίας. Επιμένει στην πίεση προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη στάση του. Το «προεκλογικό δώρο» των τουρκικών επιθέσεων προσωπικά κατά του Κ. Μητσοτάκη.

Τα διλήμματα της κάλπης και η κυβερνητική στρατηγική

Επικεντρωμένος στις υποχρεώσεις του στο εσωτερικό της χώρας -και δη στις στοχευμένες περιοδείες του στην επικράτεια- και λιγότερο στις διεθνείς επαφές του θα είναι το επόμενο διάστημα και μέχρι την ολιγοήμερη ανάπαυλα στα μέσα Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η περίοδος αυτή θα είναι καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, καθώς η διαμορφωμένη έως τότε κατάσταση, θα κρίνει και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Ήδη πάντως είναι εμφανές ότι το προεκλογικό άρωμα αιωρείται έντονα στην ατμόσφαιρα, όλοι -κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά στελέχη- κινούνται με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο και τα διλήμματα της κάλπης έχουν μπει για τα καλά στο δημόσιο διάλογο.

«Όποιος θέλει σοβαρότητα, σταθερότητα, θεσμική προσήλωση, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, κοινωνική μέριμνα, αξιοπιστία, σιγουριά, σεβασμό σε αξίες και ιδανικά, ξέρει ότι η Νέα Δημοκρατία θα τού τα εξασφαλίσει», τόνισε χαρακτηριστικά χθες (στην εφημερίδα Μακεδονία) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα εντείνει τη σύγκριση μεταξύ των Κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία, η καθημερινότητα, η κοινωνική πολιτική και τα εθνικά θέματα. Ειδικά στο τελευταίο και την παρατεταμένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην Κυβέρνηση εκλαμβάνουν ως ένα απρόσμενο, προεκλογικό δώρο τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ της Τουρκίας στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την ανάμειξή τους στα εσωτερικά της χώρας μας. Είναι κινήσεις, σημειώνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που μόνο να ωφελήσουν των πρωθυπουργό μπορούν σε πολιτικό επίπεδο.

Σχηματισμός Κυβέρνησης

Όσο για το στόχο της κάλπης, όπως τον προσδιορίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, αφού στις πρώτες, με το σύστημα της απλής αναλογικής, θεωρείται πολύ δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης. «Διεκδικούμε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας, ώστε οι πολίτες να νιώθουν την απαιτούμενη σιγουριά για να προχωρήσουν τη ζωή τους όπως αυτοί θέλουν. Η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση που να είναι αποτελεσματική και όχι έρμαιο του καθενός. Κυβέρνηση που να μην είναι έρμαιο στις ψευδαισθήσεις μεγαλείου και δύναμης ανεύθυνων πολιτικών», σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου. Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, εν μέσω των αλλεπάλληλων παγκόσμιων κρίσεων και της αβεβαιότητας που υπάρχει, σε συνδυασμό με την πολιτική κουλτούρα του τόπου, επιβεβαιώνουν ότι «το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον εξυπηρετούνται από αυτοδύναμες και ισχυρές Κυβερνήσεις». Και με το συγκεκριμένο επιχείρημα θα πορευτούν σε όλες τις εκλογικές μάχες, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ψήφος στην προσπάθεια αυτή.

Την ίδια ώρα, η κυβερνώσα παράταξη εξακολουθεί να ασκεί δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη θέση του ότι δεν θα στηρίξει για πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και αν τα κόμματά τους κερδίσουν τις εκλογές. Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν στρατηγικό αδιέξοδο στο τρίτο -βάσει των δημοσκοπήσεων- κόμμα, χωρίς σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις, αλλά με… μικρομεγαλισμό. «Πρόκειται για δείγμα αλαζονείας, καθώς τον πρωθυπουργό τον επιλέγουν οι πολίτες και όχι ο κ. Ανδρουλάκης», είναι η θέση της Πειραιώς, που θα συνεχίζει να πιέζει το ΠΑΣΟΚ με στόχο την περαιτέρω συρρίκνωσή του. Εξ αρχής, άλλωστε, η δεξαμενή από την οποία είχαν ως στόχο να κερδίσουν ψηφοφόρους τα δύο κόμματα ήταν κοινή, κάτι που διαμόρφωσε αντιστοίχως τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, με φόντο την τελική επικράτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v