Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομιλία Μητσοτάκη στο Στρασβούργο με φιλοευρωπαϊκό άρωμα

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Το θετικό αφήγημα για την Ελλάδα μετά τις κρίσεις. Μηνύματα και με γεωπολιτικό αντίκτυπο.

Ομιλία Μητσοτάκη στο Στρασβούργο με φιλοευρωπαϊκό άρωμα

Το θετικό αφήγημα για την Ελλάδα που «επιστρέφει δριμύτερη», έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και, ως αξιόπιστη συνομιλήτρια, αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο πρωθυπουργός, που θα μιλήσει στην πολιτική καρδιά της Ευρώπης μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, θα απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές με έντονο φιλοευρωπαϊκό πρόσημο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας απέναντι στον αναθεωρητισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή, σημειώνοντας ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια τομή στην ιστορία της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, θα αναφερθεί στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και τον επιβεβλημένο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, με εμφανείς τις αιχμές προς την Άγκυρα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τη θέση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει και τις εθνικές προκλήσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι και ευρωπαϊκές και απαιτούν κοινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Η χώρα μας, θα υπογραμμίσει, συμμετέχει στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων.

Θα δώσει έμφαση στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και θα εκφράσει την αισιοδοξία του ότι, παρόλες τις δυσκολίες και τις συνεχείς κρίσεις, η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται προς τα εμπρός, στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της προόδου.

Η ομιλία θα διαρκέσει σχεδόν μισή ώρα και μετά θα ακολουθήσουν οκτώ ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των ισάριθμων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εντάσσεται στην πρωτοβουλία της κ. Metsola για μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη», στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ακολούθως θα συναντηθεί με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v