Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με το 2015

«Εφτά χρόνια μετά από ένα αχρείαστο δημοψήφισμα, μια νέα κυβέρνηση οδηγεί σε μια νέα εποχή», είπε ο πρωθυπουργός στην ευρωβουλή. «Οι διαφορές με την Τουρκία λύνονται με το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια», ξεκαθάρισε. Τι είπε για το ουκρανικό.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με το 2015

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις κλιμακούμενες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μίλησε για τη «διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, που διεκδικεί να προσεγγίσει την Ευρώπη αλλά απέναντί της ορθώνονται οι ξεκάθαρες αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά το διεθνές δίκαιο. Στην ανατολική Μεσόγειο ένα είναι σίγουρο, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αυτοκρατορικές αναβιώσεις. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε όλους στο πλευρό μας», τόνισε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

«Η Ελλάδα κρατά κλειστές τις πόρτες στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το «τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη» και για την ώρα «να σχεδιάσουμε με τόλμη την Ε.Ε. των επόμενων δεκαετιών».

Τέτοιες μέρες το 2015, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ, εξαιτίας ενός τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή. Η τότε κυβέρνηση τελικά έκανε πίσω μπροστά στο φάσμα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, όμως το τίμημα ήταν βαρύ. Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και τρία χρόνια, η πατρίδα οδηγείται σε μια νέα εποχή, αποδεσμευμένη από καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, έτοιμη να ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα».

Εξέφρασε δε ένα «μεγάλο ευχαριστώ στην Ευρώπη που στήριξε τη χώρα μου, όταν άλλοι πειραματίζονταν με την ίδια την ευρωπαϊκή μας υπόσταση».

Αναφέρθηκε στην πρόοδο των τελευταίων τριών ετών, διερωτώμενος: «Ποιος θα πίστευε πριν από κάποια χρόνια ότι η Ελλάδα θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη, μειώνοντας φόρους και εισφορές; Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, άλλαξε, καθώς την αλλάζουν καθημερινά οι ίδιοι οι Έλληνες, που δεν πιστεύουν πλέον στα ψέματα. Βλέπουν το αποτέλεσμα των τολμηρών τομών που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», ενώ χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «ζήτημα που παραμένει επίκαιρο και διαρκές, όπως αποτυπώνεται στις επιχειρήσεις των δουλεμπόρων που συνεχίζονται σε θάλασσα και στεριά».

Η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα, σημείωσε, «συμβαδίζοντας μαζί της στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών. Οι εθνικές προκλήσεις είναι συχνά και κοινοτικές. Δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη, χωρίς την ανάλογη συνέπεια του κράτους προς το οποίο απευθύνεται».

Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή του, όπως είπε, «οδήγησε στο να διπλασιάσουμε ΜΕΘ, στον εξοπλισμό νοσοκομείων, αποτέλεσε το εφαλτήριο για να θεμελιώσουμε ένα νέο δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας».

Αναφέρθηκε επίσης στον «κοινωνικό προσανατολισμό της δράσης μας παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Διαθέσαμε δεκάδες δισ. για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, υλοποιήσαμε σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Η πολιτική μας συνοψίζεται σε έξι λέξεις: λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε: «Οι ίσες αποστάσεις οδηγούν στο χαώδες κενό, είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με τη δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό, αρνούμαστε τον αυταρχικό νεοδεσποτισμό, δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα, ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο. Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα, με τα οποία θα μπορούσαν να αναδειχθούν αύριο νέοι υποψήφιοι ταραχοποιοί».

Η δευτερολογία

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Βέμπερ για την παρατήρηση ότι «έχει επανέλθει η Ελλάδα, διότι σήμερα η χώρα δεν μοιάζει σε τίποτα με τη χώρα που παραλάβαμε».

Κατηγόρησε τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ότι χρησιμοποίησε fake news στην παρέμβασή του, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταγγελία του ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στους νεκρούς ανά εκατομμύριο από την πανδημία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Του υπενθύμισε ότι πριν από επτά χρόνια η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και τελικά με την «κωλοτούμπα», χωρίς πάντως να αποφευχθεί το τέταρτο «αχρείαστο μνημόνιο».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «έντονο κοινωνικό πρόσωπο στην κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης», ενώ για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σημείωσε:

«Προφανώς κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται στο θέμα της εξαγωγής όπλων όπως νομίζει, όμως όλες οι χώρες να λάβουν υπόψιν την πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο: Ότι μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία μιας άλλης χώρας που είναι μέλος ευρωπαϊκής οικογένειας».

Αναφορικά με την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, τόνισε πως στη χώρα μας «ο καθένας μπορεί να γράφει οτιδήποτε για οποιονδήποτε» και παρέθεσε δύο σημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων που τον κατηγορούν ότι είναι «ψεύτης και συκοφάντης».

Κάλεσε δε τους ευρωβουλευτές να κοιτάξουν «με μεγάλη επιφύλαξη αυτά που δημοσιεύουν κάποιες ΜΚΟ. Θεωρεί κανείς εδώ μέσα ότι το Τσαντ στην Αφρική έχει μεγαλύτερη ελευθεροτυπία απ’ ό,τι η Ελλάδα;», ρώτησε το σώμα και πρόσθεσε ότι «είμαστε ζωντανή δημοκρατία και δεκαετίες τώρα είναι δεδομένη η ελευθεροτυπία στη χώρα μου». Σχετικά με το μεταναστευτικό, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «κάθε ευρωπαϊκό κράτος μέλος έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά του.

Έχουμε προστατεύσει με επιτυχία τα σύνορά μας και έχουμε διαλύσει δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύτηκαν την απόγνωση ανθρώπων σε αδυναμία με τραυματικές εμπειρίες. Σκεφτείτε τις προωθήσεις, ποιοι τους σπρώχνουν αυτούς τους ανθρώπους προς τα εδώ. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί. Όταν ένα ιστιοφόρο φεύγει με 200 ανθρώπους από τουρκική μαρίνα, δεν γίνεται εν αγνοία των τουρκικών αρχών. Ας μην διαδίδουμε την τουρκική προπαγάνδα. Έχουμε μια ανεξάρτητη αρχή καταπολέμηση διαφθοράς που εξετάζει τις αιτιάσεις, ορισμένες εκ των οποίων χρειάζονται διερεύνηση. Οι εγκαταστάσεις υποδοχής δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που ήταν πριν, επί της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης».

Παρεμβάσεις ευρωβουλευτών Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ως εκπρόσωπος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έκανε λόγο για την ανάγκη γεωπολιτικής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός, μετά από δέκα χρόνια κρίσεων, αναγκάζεται να πληρώνει δις για εξοπλιστικά θέματα ενώ άλλες χώρες τροφοδοτούν την Τουρκία με όπλα. Να παρθεί απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Χρέος μας είναι όλοι οι πολίτες της Ευρώπης να μένουν το ίδιο ασφαλείς, όπου και αν μένουν. Να υπάρξει επιτέλους κοινή εξωτερική πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας». Τόνισε επίσης ότι «καλό είναι να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015, αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Να θυμάστε και την ταπεινωτική εποχή του 2009. Οδηγήσατε τη χώρα σε 15,4% δημοσιονομικό έλλειμμα και στη χρεοκοπία, όπως πιστοποιεί και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί αυτές οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης ήταν που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έκανε λόγο για «αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης. Το κόμμα της ΝΔ φέρει τεράστια ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, την έβαλε στα μνημόνια, η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, τη δεύτερη υψηλότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη, κατρακύλησε στην ελευθερία του τύπου και επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη». Τόνισε δε την ανάγκη να ελεγχθούν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα» και κάλεσε το λαό σε νέους αγώνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v