Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγιωτόπουλος σε ΥΠΕΘΑ ΗΠΑ: Καίρια απειλή ο αναθεωρητισμός

«Πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη και αναθεωρητική συμπεριφορά, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας», τόνισε ο Ελληνας υπουργός.

Παναγιωτόπουλος σε ΥΠΕΘΑ ΗΠΑ: Καίρια απειλή ο αναθεωρητισμός

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, στο Πεντάγωνο με τον Αμερικάνο ομόλογό του, κ. Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austin).

Κατά τις συνομιλίες, ο Υπουργός ανέδειξε τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μετά την Τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) τον Νοέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο 2021. Οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στην Συμφωνία -και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη- αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και την διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος.

Συζητήθηκαν επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο του κ. Ώστιν στο συντονισμό των προσπαθειών των χωρών που παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία και επεσήμανε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρά το υψηλό κόστος που επιφέρουν και παρέσχε κάθε δυνατή συνδρομή.

Επιπλέον, ο κ. Υπουργός υπεγράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί καίρια απειλή τόσο για τα συμφέροντα των δύο Χωρών, όσο και του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο, τόνισε, η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη και αναθεωρητική συμπεριφορά, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας.

Η Τουρκία εμμένει στην αναθεωρητική συμπεριφορά της, που αφορά στο νομικά αβάσιμο ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και σε προκλητικές παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική της.

Όσον αφορά στην απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι αποτελεί νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, το οποίο θα συμβάλλει στην αποτρεπτική ικανότητα της Χώρας, και τη στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε επίσης συνάντηση με τον Ανώτερο Σύμβουλο Πολιτικής του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ.Ντέρεκ Σόλετ (Dereck Chollet), στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επιπρόσθετα συναντήθηκε με την ηγεσία και στελέχη της δεξαμενής σκέψης “Heritage Foundation”, τον επικεφαλής του Προγράμματος (Joint Program Office) του μαχητικού αεροσκάφους F-35, Αντιπτέραρχο Μάικλ Σμιτ (Lt Gen Michael Schmidt), τον Πρόεδρο του American Hellenic Institute (AHI) κ. Νίκο Λαρυγγάκη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τους κ.κ Άντυ Μανάτος ιδρυτή και Πρόεδρο του ιδρύματος ¨Oxi Day¨ και Μάικ Μανάτος Εκτελεστικού Διευθυντή αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v