Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυγουστιάτικη «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από τις παρακολουθήσεις

Σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις τα επιτελεία με τη λέξη «εκλογές» να επανέρχεται ως αίτημα ή… φόβος. Το ρίσκο στην αυριανή δήλωση του πρωθυπουργού. Παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτακτη σύγκληση της (κλειστής λόγω διακοπών) επιτροπής της Βουλής ζητά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αυγουστιάτικη «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από τις παρακολουθήσεις

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχουν βάλει οι εξελίξεις γύρω από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, με τα επιτελεία των κομμάτων να βρίσκονται σε συνεχείς… τηλεδιασκέψεις, αφού σχεδόν άπαντες βρίσκονται εκτός Αθηνών.

Η λέξη “εκλογές” επανήλθε στο πολιτικό λεξιλόγιο, αν και άπαντες στην αντιπολίτευση συμφωνούν στην εκτίμηση ότι κανένας πρωθυπουργός δεν προσφεύγει στις κάλπες “απολογούμενος” και, μάλιστα, για ένα τόσο καυτό θέμα όπως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων. Επιπλέον, μένει να απαντηθεί το ερώτημα εάν επίκεινται κι άλλες σχετικές αποκαλύψεις, δεδομένου ότι οι έρευνες έχουν επιταχυνθεί.

Παρότι ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, παραιτήθηκαν την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προγραμματίσει για αύριο την δημόσια δήλωσή του περί τα γεγονότα και όχι την ημέρα των παραιτήσεων.
Κι αυτό, προφανώς, όχι επειδή βρίσκεται στην Κρήτη για week end, αλλά διότι η δημόσια δήλωση απαιτεί “μεγάλη προετοιμασία και επαφές”.

Σ' αυτό το πλαίσιο επιχειρήθηκε σήμερα η πρώτη “συγγνώμη” του κ. Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη, μέσα από το “Βήμα της Κυριακής”, ενώ το πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθεί την κινητικότητα στην αντιπολίτευση και, κυρίως, στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός θα παραμείνει αύριο στη γραμμή πως δεν ήξερε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ότι το πληροφορήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, μία ημέρα δηλαδή πριν από τις παραιτήσεις των Δημητριάδη-Κοντολέοντος.

Γραμμή με μεγάλο ρίσκο, δεδομένου ότι μία από τις πρώτες νομοθετικές κινήσεις μετά τις εκλογές του 2019 ήταν η υπαγωγή της ΕΥΠ απευθείας στον πρωθυπουργό, ενώ “πέρασε” ειδικό νόμο τυπικών προσόντων προκειμένου να τεθεί επικεφαλής της Υπηρεσίας ο κ. Κοντολέων. Ο πρωθυπουργός δηλαδή θα πρέπει να πείσει ότι η εποπτεία της ΕΥΠ από τον ίδιο προσωπικά απέτυχε και ότι την ευθύνη γι' αυτό την έχει αποκλειστικά ο παραιτηθείς διοικητής της.

Ένα πρόσθετο ερώτημα απορρέει από το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε, για πρώτη φορά, την παρακολούθηση του δικού του τηλεφώνου τον Αύγουστο του 2020 και, έκτοτε, προέβη σε πολλές κινήσεις τόσο εντός της χώρας (ΑΔΑΕ) όσο και εκτός (Ευρωκοινοβούλιο). Το ερώτημα δηλαδή είναι εάν και γιατί ο κ. Κοντολέων άφησε “στο σκοτάδι” τον πολιτικό του προϊστάμενο για δύο χρόνια.

Θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτέλεσε η αποκάλυψη της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και η αναφορά του κ. Κοντολέοντος στο κείμενο παραίτησής του για “λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων (παρακολουθήσεων)”. Εν προκειμένω, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για το ποιες είναι οι “νόμιμες παρακολουθήσεις” και γιατί έγιναν.

Όσο για τον κ. Δημητριάδη, η γραμμή του Μαξίμου παραμένει σταθερή: παραιτήθηκε για να μην τροφοδοτήσει το “τοξικό κλίμα”. Η αντιπολίτευση ωστόσο και τα σχετικά δημοσιεύματα μιλούν για επιχειρηματική σχέση του πρώην “προσωπάρχη του Μαξίμου” με εταιρεία που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις.

Εκτάκτως Βουλή εν μέσω διακοπών;

Σύμφωνα με διαρροές, το Μαξίμου κάνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη και, συνολικά, της αντιπολίτευσης, να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή και να συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών-Διαφάνειας της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά η σύγκληση να γίνει άμεσα, μέσα στην εβδομάδα, παρότι η Βουλή έχει διακόψει τις εργασίες της λόγω διακοπών. “Ο Κανονισμός της Βουλής το επιτρέπει, αρκεί να το ζητήσει ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του Σώματος, Κώστα Τασούλα”, εξηγεί κορυφαίο στέλεχος της Χ. Τρικούπη.

Ο ίδιος, συμφωνεί με την παρατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έτσι όπως γίνονται οι Εξεταστικές Επιτροπές από την παρούσα Βουλή, δηλαδή με μονοκομματικό προεδρείο και αποκλεισμό μαρτύρων, δεν υπάρχουν προσδοκίες για ουσιαστική διερεύνηση. “Πρέπει όμως να πάμε step by step”, προσθέτει, συμφωνώντας επίσης με την έτερη επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πραγματική διερεύνηση πρέπει να γίνει από Προανακριτική Επιτροπή (σ.σ. διερευνά ποινικές ευθύνες) στην επόμενη Βουλή “με προοδευτική πλειοψηφία”.

Με την ίδια λογική (βήμα-βήμα) η Χ. Τρικούπη δεν ζητά εκλογές, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή προέχει η διερεύνηση του θέματος από τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Σκληραίνει πάντως τον λόγο της, μιλώντας για “επικίνδυνη κυβέρνηση των Αρίστων του κ. Μητσοτάκη”.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προέβη σε αυτοκριτική για την θετική ψήφο που είχε δώσει στην ξαφνική τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2021, ώστε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να μην υποχρεούται να ενημερώνει τους πολίτες οι οποίοι καταγγέλλουν ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους. Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε αμέσως μετά την προσφυγή του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, ενώ η θετική ψήφος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποδίδεται “στον αιφνιδιασμό και στην ελλιπή ενημέρωση”. Με τη δέσμευση πως όταν επανέλθει τροπολογία στη Βουλή για την κατάργησή της εν λόγω απόφασης “θα την υπερψηφίσουμε”. Κάτι που αναμένεται να κάνει άμεσα η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Ο κ. Μητσοτάκης δήθεν δεν ήξερε, να παραιτηθεί”

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχουν …αναμονές και δικαιολογίες. Όπως επιβεβαιώθηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία που συγκάλεσε εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας, “ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί ως υπεύθυνος για το ελληνικό Watergate” και η νέα Βουλή, υπό προοδευτική πλειοψηφία, να διερευνήσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μέσα από Προανακριτική Επιτροπή.

“Ο κ. Μητσοτάκης δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία. Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

“Καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος”, πρόσθεσε και δεσμεύθηκε: “σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ”.

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου, “αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο της θέσης μας. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη αύριο το βράδυ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v