Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποκλοπές - ακρίβεια - Eβρος και το «χαρτί» της πρότασης μομφής

«Όλες οι κινήσεις θα γίνουν εάν και όταν κριθεί αναγκαίο» επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιούν: «όχι παιχνίδια με τα ελληνικά σύνορα» στον Έβρο. Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις-ακρίβεια στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας. Μήνυμα-πλήγμα από την Ολ. Κεφαλογιάννη.

Υποκλοπές - ακρίβεια - Eβρος και το «χαρτί» της πρότασης μομφής

Λίγα 24ωρα πριν επαναλειτουργήσει η Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση παίρνουν θέσεις μάχης, με το δίπτυχο “τηλεφωνικές παρακολουθήσεις - ακρίβεια” να κυριαρχεί στις τακτικές των δύο πλευρών. Κάποιες από τις διαρροές δε, αποσκοπούν όχι στην προετοιμασία της αντιπαράθεσης αλλά στην ανίχνευση των “κρυφών χαρτιών” του αντιπάλου.

Στις τελευταίες ανήκουν και οι “φήμες” που κυκλοφορούν “γαλάζιες” πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής στον πρωθυπουργό. Αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η χρονική στιγμή μίας τέτοιας κίνησης, εάν δηλαδή η πρόταση θα “κηρύξει” τη μάχη ή εάν θα εκδηλωθεί “κάποια στιγμή”.

“Προφανώς το δεύτερο”, απαντούν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Χωρίς να αποκλείουν μία τέτοια κίνηση, εξηγούν ότι η πρόταση μομφής στην κυβέρνηση “θα κατατεθεί εάν και όποτε το κρίνουμε απαραίτητο”. Και, πάντως, “όχι πριν αρχίσει να ξεδιπλώνεται η διερεύνηση” μέσα από την Επιτροπών Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή και από την Εξεταστική Επιτροπή που θα συσταθεί.

Πόσο μάλλον που άπαντες τελούν εν αναμονή νέων αποκαλύψεων για πρόσωπα που είχαν ή έχουν τεθεί υπό τηλεφωνική παρακολούθηση (“νόμιμη επισύνδεση”) από την ΕΥΠ, “είτε πολιτικοί είτε δημοσιογράφοι είτε επιχειρηματίες”.

Όπως επισημαίνουν, πέραν του μείζονος, έτσι κι αλλιώς, ζητήματος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, στην πρώτη γραμμή της μάχης θα βρίσκεται συνεχώς η ακρίβεια, μετά τις εφιαλτικές πληροφορίες και προβλέψεις για νέα εκτίναξη στις τιμές ρεύματος/φυσικού αερίου.

“Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη τη δικαιολογία ότι το εν λόγω πρόβλημα αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα, έρχονται τα γεγονότα να την προσγειώσουν στην πραγματικότητα. Όπως η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει προσωρινά τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7%”, λένε.

Αυτό που θα προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή, είναι τα μέτρα στήριξης των κοινωνιών που παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε αντίθεση με την ελληνική “που αρνείται κάθε ουσιαστική παρέμβαση, όπως η μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μοιράζοντας επιδόματα-ψίχουλα σε όλο και μικρότερο αριθμό πολιτών”.

Η τακτική του κόμματος θα συζητηθεί διεξοδικά σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, πιθανότατα αύριο ή, το αργότερο, το πρωί της Δευτέρας.

Μήνυμα-πλήγμα από την Όλγα Κεφαλογιάννη

Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική διερεύνηση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το πλήγμα στην κυβέρνηση προήλθε χθες… εκ των έσω και, συγκεκριμένα, από την βουλευτή της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι στο Μαξίμου “σκέφτηκαν” να την απομακρύνουν από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (όπως και τον έτερο “γαλάζιο” βουλευτή Κώστα Τζαβάρα) προκειμένου να τους αντικαταστήσουν με πιο “υπάκουους” βουλευτές, η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε δημοσίως ότι… δεν πρόκειται να το αποδεχθεί.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές-μέλη της εν λόγω επιτροπής ορίζονται άπαξ, με την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, (δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές) και δεν αντικαθίστανται από τους αρχηγούς των κομμάτων τους παρά μόνο εάν το ζητήσουν οι ίδιοι. Μετά το… αντάρτικο χτύπημα της κ. Κεφαλογιάννη, πάντως, θεωρείται απίθανο να της ζητηθεί η αντικατάστασή της, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον κ. Τζαβάρα.

«Επικίνδυνα παιχνίδια με τα ελληνικά σύνορα»

Στα ψηλά της αντιπαράθεσης παραμένει η κυριότητα της νησίδας στον Έβρο, όπου παρέμειναν επί ένα μήνα οι 39 Σύροι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. “Δύο 24ωρα μετά την ερώτηση που καταθέσαμε στους αρμόδιους υπουργούς, η κυβέρνηση αρνείται να δώσει διευκρινίσεις: η νησίδα ανήκει στην ελληνική πλευρά, αφού είναι ενταγμένη στο ελληνικό Κτηματολόγιο ή στην τουρκική, όπως σημειώνει η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού;”, είναι το ερώτημα που θέτουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και προσθέτουν: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να συγκρατήσει τα ακροδεξιά στηρίγματά της, στα οποία κυρίως βασίζεται στην τελική φάση της κατάρρευσής της, είναι ικανή ακόμα και να έχει βαφτίσει ως τουρκικό, ελληνικό έδαφος. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης πλέον δεν μπορεί να σηκώσει τις ευθύνες που αναλογούν σε αυτόν και στους ανίκανους υπουργούς του, επιλέγει τη σιωπή νομίζοντας ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα θα περάσει στο ντούκου”.

Κατά τις ίδιες πηγές, “είναι πρώτη φορά που κυβέρνηση τα τελευταία πενήντα χρόνια παίζει τέτοια επικίνδυνα παιχνίδια με τα ελληνικά σύνορα. Και στα ελληνικά ΜΜΕ έχει επιβληθεί ένα άνευ προηγουμένου δηλητηριώδες, για τα εθνικά συμφέροντα, σιωπητήριο. Ευτυχώς που υπάρχουν τα λίγα εγχώρια ΜΜΕ και τα περισσότερα διεθνή για να μπορέσει ο ιστορικός του μέλλοντος να ερευνήσει τις εγκληματικές πρακτικές του σημερινού, με ημερομηνία λήξης πρωθυπουργού”.

Καταλήγουν δε, με την προειδοποίηση-διαβεβαίωση ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην διακινδυνεύσει σπιθαμή ελληνικού εδάφους”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v